Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/teater-pero-tvingas-lamna-sina-lokaler/

Scen

Teater Pero tvingas lämna sina lokaler

Från föreställningen ”Vem ser Dim?” på Teater Pero.
Från föreställningen ”Vem ser Dim?” på Teater Pero. Foto: Jonas Jörneberg

Teater Pero, som i 27 år satt upp barnteaterföreställningar, har inte längre råd att ha kvar teatern på Sveavägen i Stockholm. I stället tvingas man satsa på gästspel och turnéer.

Teater Pero bildades 1983 och har sedan 1993 huserat i den före detta biografen Rialto i centrala Stockholm. Nu tvingas man dock säga upp hyreskontraktet eftersom den pågående pandemin lett till inställda turnéer och föreställningar.

– Vi har finansierat teatern genom att turnera och hyra ut lokalen, på så vis har vi kunnat bära scenen. Men just nu kan vi inte luta oss mot turnéerna, vi har tappat 111 evenemang i vår, och hösten är väldigt osäker. Vi kan inte ha den stora hyreskostnaden kvar, säger Cecilia Meeuwisse som är producent på Teater Pero.

Hellre än att riskera konkurs har teatern beslutat att försöka rädda produktionerna och i stället fortsätta att turnera och hyra in sig tillfälligt i andra lokaler i Stockholmsområdet, säger Cecilia Meeuwisse, som också vill poängtera att hyresvärden varit generös och erbjudit tillfällig hyressänkning. Hon ser dock att stödpaketen från stat, region och stad som presenterats inte kommer att täcka förlusterna för alla kulturverksamheter.

– Jag är inte bitter, men väldigt, väldigt ledsen för att den här barnteaterscenen försvinner. I ett större samhällsperspektiv är det också sorgligt nu när teatrar, scener och gallerier släcker ned – det blir en tråkig och mörk stad. Städer i hela Sverige som tappar kulturverksamheter tappar själ och trygghet, säger Cecilia Meeuwisse.