Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/teaterchefen-anna-takanen-lamnar-kulturhuset-stadsteatern/

Kultur

Teaterchefen Anna Takanen lämnar Kulturhuset Stadsteatern

Anna Takanen slutar som chef – men blir kvar som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Lotta Härdelin

Teater- och scenkonstchefen på Kulturhuset Stadsteatern, Anna Takanen, lämnar sitt uppdrag. ”Allt har sin tid. Och sin ände”, skriver hon i ett brev till medarbetarna.

– Jag vill gå in i mitt eget konstnärliga arbete, säger Anna Takanen till DN.

Anna Takanen tillträdde posten som teater- och scenkonstchef för fyra år sedan, men väljer nu att lämna uppdraget. Anna Takanen meddelade sitt beslut till styrelse och vd under sommaren. 

I ett brev till medarbetare på Kulturhuset Stadsteatern förklarar Anna Takanen varför hon slutar: 

”Allt har sin tid. Och sin ände. Och den här sommaren har jag reflekterat över vad jag själv vill. Så i mitten av juli meddelade jag Kerstin Brunnberg, Jesper Larsson och Sture Carlsson att jag inte ställer mig till förfogande för en ny period. Jag vill nu ägna mig åt min konstnärliga praktik och har fått ett konstnärligt uppdrag av teatern, vilket gläder mig.”

– Som jag skriver: Allt har sin tid och sin ände. Jag är också konstnärligt utövande och känner att jag vill ägna mig mer åt skådespelande, regi och skrivande. Beslutet har växt fram i en process. Nu vill jag gå mer in i mitt eget konstnärliga arbete. Och sova gott på nätterna, säger Anna Takanen i en intervju med DN.

Har du inte gjort det?

– Skämt åsido. Att vara teaterchef är ett hårt arbete på många sätt. Och roligt, utmanande och fantastiskt. Jag spelade Barbro Alving (Bang) i våras och jag kommer med en bok i höst. Jag har känt att det har pockat på.

Du lämnar teatern under pågående renovering, när verksamheten är utflyttad. Varför slutar du nu?

– Jag tänker att det bra tajming. Jesper Larsson kommer som ny vd och i samband med ledarbyte finns en möjlighet att förändra. Jag har känt mig lojal med uppdraget och nu ska Kulturhuset Stadsteatern in i en ny fas. Det är ett bra tillfälle för ett ledarbyte. Men jag kommer att vara kvar på teatern, eftersom jag har min tjänst som skådespelare.

Är det du själv som väljer att lämna, eller har du blivit uppmanad till det?

– Jag har valt det. Jag meddelade i somras att jag inte ställer mig till förfogande för en ny period. Det finns ingen konflikt i detta. Jag kom fram till att jag vill något annat nu. Det är en underbar plats. Jag älskar Stadsteatern på massa sätt, men jag vill in i en annan roll. 

Vad kommer du minnas mest av din tid som teaterchef?

– Jag kommer att minnas människorna. Förmånen jag haft att arbeta med några av Sveriges absolut främsta konstnärskap. Jag kommer att minnas publikens enormt stora förtroende. Glädjen att gå ner genom scenerna klockan kvart i sju när publiken släpps in. Och jag kommer att minnas Benny Fredriksson, som tog mig till teatern. Han kommer alltid att ha en extra stark betydelse för mig. För de här åren. 

I ditt brev till medarbetarna nämner du Benny Fredriksson, skriver om ”drevet” mot honom, ”hans avgång och hans djupt sorgliga död”. Hur har det påverkat dig som chef?

– Det påverkade mig på djupet. Det som organisationen och Teatersverige varit med om, och som jag personligen varit med om, är något man aldrig kommer ifrån. Att man befinner sig i ett offentligt skyltfönster som är väldigt sårbart och svårt, säger Anna Takanen och fortsätter: 

– Jag har förlorat en person som betytt mycket för mig i hela mitt teaterliv. Att han gick det ödet till mötes kommer jag för evigt känna var orätt på alla sätt. Men nu är vi i en ny fas. Och jag har hållit hans uppdrag till mig levande. 

Enligt styrelseordförande Kerstin Brunnberg lämnar Anna Takanen formellt sin post efter det att hon avslutat regiuppdraget med uppsättningen ”De obehöriga”, som har urpremiär i början av oktober. Chefsuppgifterna övertas dock omgående av den biträdande teater- och scenkonstchefen Maria Sid som får uppdraget tills vidare, meddelar Brunnberg.

Har ni inlett arbetet med att hitta en ny teaterchef?

– Nej, det har vi inte. Vi har en utomordentligt kapabel biträdande chef. Det kommer att inledas men vi avvaktar fram till dess att den nya vd:n Jesper Larsson tillträder. Det blir hans beslut, säger Kerstin Brunnberg.

Hon beskriver Anna Takanens arbete på Kulturhuset Stadsteatern som mycket framgångsrikt.

– Hon har haft devisen ”Teater för alla stockholmare”, och det tycker jag att hon levt upp till i allra högsta grad. Hon har haft förmågan att satsa på en väl avvägd blandning mellan den smala och breda repertoaren, med en genomgående hög kvalitet, säger Kerstin Brunnberg.

Läs också DN Kulturs helgintervju med Anna Takanen