Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Teaterförbundets ordförande: Problemen var nog större förut

Har Harvey Weinstein en motsvarighet i Sverige? Branschröster tvivlar på det. Men en aktuell undersökning visar att fyra procent av svenska konstnärer nyligen har utsatts för sexuella trakasserier.

Efter stormen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp har en rad amerikanska regissörer och skådespelare som Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Angelina Jolie vittnat om sina egna erfarenheter av Hollywoodproducenten. Skandalen, som uppenbarat 30 år av sexuella övergrepp och trakasserier, väcker samtidigt frågan om en liknande, offentlig hemlighet skulle kunna finnas i Sverige.

Regissören Lisa Langseth bedömer det som osannolikt.

– Jag tror inte att det finns någon motsvarighet på samma nivå i Sverige. Vi är ett så pass litet land och så få som jobbar med film. Alla sitter så löst, ingen skulle våga eller kunna ha en sådan struktur som han skapat, säger hon.

Teaterförbundets ordförande Anna Carlson tror att problemet har varit större förut. 2010 gjorde Teaterförbundet tillsammans med Ekot en undersökning som visade att var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad någon gång under sitt liv. Samtidigt berättade regissören Staffan Olzon i ”Aktuellt” om den så kallade prolongeringssoffan – en möbel på teaterchefens rum där kvinnliga skådespelare en gång i tiden förväntades lägga sig för att få förlängt kontrakt.

– Jag kan inte säga att övergrepp som liknar Harvey Weinsteins inte kan ha skett i Sverige förut. Den här typen av trakasserier är så skuldbeläggande och som drabbad tror man kanske att ’jag får aldrig något mer jobb om jag inte ställer upp’ och så vidare. Men jag tror inte att det förekommer i någon större utsträckning i dag, säger Anna Carlson.

I våras presenterade myndigheten Konstnärsnämnden en enkätundersökning med konstnärer inom områdena bild och form, dans, musik, ord och teater. Av 1.695 svarande uppgav 4 procent (50 kvinnor och 9 män) att de hade utsatts för sexuella trakasserier under de senaste 12 månaderna. Utsattheten inom de kollektiva konstarterna, särskilt dans och teater, är större än inom ord, bild och form.

17 personer uppgav att de hade avstått från konstnärlig verksamhet på grund av sexuella trakasserier.

Även om frågorna gällde olika tidsperioder (hela livet respektive det senaste året) visar den nya undersökningen en minskning av antalet sexuella trakasserier – något Anna Carlson bedömer som rimligt:

– Jag tror det hade betydelse att frågan lyftes ordentligt 2010 och att vi har arbetat aktivt med en mängd gemensamma aktioner tillsammans med arbetsgivarna. Bland annat har vi tagit fram en jämställdhetscheck, vilket är en koll där man ska svara på frågor om hur teatern rollbesätter, hur många män och kvinnor som är med i pjäserna och vad som gäller om lättklädda roller, säger hon.

Teaterhögskolorna har också drivit ett projekt som heter ”Att gestalta kön”, där studenter, lärare och pedagoger har fått utbildning både i stereotypa rolltolkningar och i vad som kan betraktas som sexuella trakasserier.

Teaterförbundet får i genomsnitt in ett par fall av sexuella trakasserier om året. Samtidigt tror Anna Carlson att det kan finnas ett mörkertal, särskilt inom filmbranschen:

– Filmvärlden består enbart av frilansare på nya arbetsplatser varje dag. Då blir det lättare att dölja att det förekommer. På en institutionsteater har du ett nätverk runt dig med personalchef och fackliga ombud och då blir det lättare att anmäla trakasserier.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.