Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Stadsteaterns fackordförande avgår

Gerhard Hoberstorfer säger att han inte förringar berättelserna från teatern, men att nyansering nu krävs och en utredning som leder till en ”facklig, organisatorisk och strukturell lösning”.
Gerhard Hoberstorfer säger att han inte förringar berättelserna från teatern, men att nyansering nu krävs och en utredning som leder till en ”facklig, organisatorisk och strukturell lösning”. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Gerhard Hoberstorfer, fackordförande vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, avgick på onsdagseftermiddagen. Orsaken: Reaktionerna han fick på ett inlägg på egna Facebooksidan där han försökte nyansera bilden av vad som händer och har hänt på teatern.

Efter Aftonbladets publicering av sex berättelser om trakasserier och maktspråk vid teatern, som skådespelare lämnat till tidningen, tyckte Gerhard Hoberstorfer att nyansering var på sin plats. Den röda tråden i vittnesmålen var den hårda ledarstil som vd Benny Fredriksson skapat och som lett till en skrämmande tystnadskultur, enligt de anonyma sagespersonerna.

– Min avsikt var inte att förringa berättelserna. Men risken som uppstår med kampanjer som Metoo är att allt blir en enda smet, riktad mot den som ska stå till svars, säger Gerhard Hoberstorfer när DN når honom på onsdagskvällen.

Samtidigt bekräftar den avgångne fackordföranden att Benny Fredriksson ”förtjänar kritik, något alla vetat under alla år”. Men när påståendena radades upp blev det något som ”liknade karaktärsmord”, säger Gerhard Hoberstorfer, som tillägger att han ”reagerade på dramaturgin i Aftonbladets artiklar”.

   Läs mer: Hård ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern kritiseras

I en av berättelserna beskrivs hur en stjärnskådespelare hålls om ryggen av Fredriksson:

”En manlig stjärna tog under föreställning strypgrepp på en yngre man i ensemblen, fast de inte kommit överens om det. Han bad honom att sluta. Stjärnan lyssnade inte utan upprepade det. Han skrek, domderade och var aggressiv mot andra skådespelare också. Stjärnan var skyddad av Benny Fredriksson.”

Hoberstorfer poängterar att alla händelser som beskrivs ska utredas, om brott begåtts mot fackets medlemmar ska dessa beivras. Han beskriver det som nu hänt som ”en fördämning som brustit”. Och tar till en ironisk vändning:

– Just nu behöver vi inte nyansering, för just nu är det svartvita lösningar som gäller...

Han menar tvärtom – då han ser det som att kulturen på teatern blivit sundare ”under senaste åren”. Den utredning som nu tillsatts hoppas han på:

– Den får komma fram till ett beslutsunderlag, som sedan Stadshuset får ta ställning till. Om nu inte något annat händer, säger han garderande.

Sin avgång förklarar Gerhard Hoberstorfer med att det ”inte får uppstå någon misstanke om jäv” vad gäller facket. Det han säger på sin Facebooksida är hans egen uppfattning. Och han ser det inte som att det bland skådespelarna finns en uppdelning i två läger.

– Går inte att säga så. Mycket av det som nu kommer upp är retrospektivt. Benny Fredrikssons ledarskap är komplext, och hans stil har förändrats.

Vad ska du göra nu, efter avgången?

– Jobba på som vanligt, som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern. Det är inte så att jag lämnar teatern, jag lämnar det fackliga.

Läs mer: Hård ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern kritiseras

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.