Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/teaterpubliken-stannar-hemma-nar-oron-vaxer/

KULTUR

Teaterpubliken stannar hemma när oron växer

Dramaten i Stockholm.
Dramaten i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Efter regeringens nya riktlinjer om ett tak på 500 personer för evenemang har teatrar, operor och museer infört begränsningar av antalet besökare. Men till onsdagskvällens föreställning av ”Bortbytingen” på Dramaten kom bara 200 personer.

På Stora scenen på Dramaten finns 770 sittplatser. Efter regeringens nya riktlinjer om ett tak på 500 personer för evenemang har Dramaten begränsat publiken till omkring 450 personer, eftersom de inkluderar skådespelare och scenarbetare i maxantalet. Men under onsdagskvällens föreställning av ”Bortbytingen” på Stora scenen märktes ett drastiskt minskat publiktryck.

– Det var betydligt färre i salongen. Vi hade dragit ner antalet bokade sittplatser till 450 men det var bara 200 i publiken, säger Lena Törner, pressansvarig för Dramaten.

Dramatens kundservice kontaktar alla som har köpt biljett till någon av föreställningarna på Stora scenen framöver. De som är oroliga för smittorisk erbjuds att boka om sina biljetter till ett senare datum. Däremot återbetalas inga biljetter. Återbetalning sker bara om en föreställning ställs in helt och hållet.

– Vi tar det dag för dag nu. Folk som är oroliga får boka om sin biljett till ett senare datum eller ett presentkort. Det är vad som gäller nu. Sedan har vi gruppbokningar från skolor, ombud och företag och där löser vi det fall för fall, säger Lena Törner.

Eftersom beslutet att begränsa folksamlingar är unikt i Sverige finns inga exempel att utgå från. Genast uppstod viss osäkerhet om hur antalet 500 ska definieras på teatrar med stora scener.

I Kungliga operans salong i Stockholm finns drygt 1.100 sittplatser. Operan förklarade inledningsvis på sin hemsida att man nu inte skulle ha mer än 500 personer i publiken. Men samtidigt utgör personalen under en föreställning fler än 100 personer.

Enligt polisens meddelande om den nya förordningen räknas ”samtliga personer som deltar vid den allmänna sammankomsten eller offentliga tillställningen”, alltså inte bara publiken.

– Vi ska inte gå emot polisen, men beslutet kom sent i går, vi fick snabbt vidta vissa försiktighetsåtgärder, sade Operans presschef Torbjörn Eriksson på torsdagsmorgonen.

Senare på dagen justerade Operan sin information. ”Högst 500 personer inkluderar samtliga i våra offentliga lokaler, såväl publik som föreställningsanknuten personal. Det betyder att det inte kommer att vistas fler än 500 personer i våra offentliga lokaler samtidigt”, skriver Torbjörn Eriksson i ett svar till DN.

Redan inför onsdagskvällens föreställning av ”Figaros bröllop”, som knappt 800 köpt biljett till, drog Operans ledning ner antalet.

– Vi fick boka av och boka om en del. Vi fick lägga manken till, säger Torbjörn Eriksson.

Även större museer som Vasamuseet, Moderna museet och Nationalmuseum ändrar sina riktlinjer efter regeringens beslut om ett maxantal på 500 personer.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det beslut som regeringen har fattat och ser till att vi inte har fler än 500 personer på Vasamuseet inklusive personal, säger Vasamueets chef Lisa Månsson.

Vasamuseet har nu ett digitalt system som räknar hur många besökare som går in och ut jämte manuell räkning som personalen utför.

Har ni sett några förändringar i antalet besökare?

– I februari hade vi inga förändringar trots att det redan då fanns en internationell medveten om smittan. I mars har vi däremot sett en nedgång, runt 25 procent färre besökare per dag i snitt, säger Lisa Månsson.

Museet prioriterar nu bland annat städning av toaletter, dörrar, räcken och handtag som kan komma att vidröras av besökarna liksom större mängder alkogel samt handskar för personal som önskar sådana.

Läs mer:

Kulturrådet: ”Förändrar förutsättningarna för kulturlivet fundamentalt”

Så påverkas kulturen av regeringens nya beslut

Svenska konserter som påverkas av förbudet

Ämnen i artikeln

Dramaten

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt