Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ted Gärdestad väljs in i Swedish music hall of fame

01:30. Titiyo, Europe, Broder Daniel samt Ted och Kenneth Gärdestad finns bland dem som i dag valdes in i Swedish Music Hall of Fame. – Det känns bra och rättvist, säger Titiyo.

På torsdagen presenterades en ny omgång av artister som tar klivet in i Swedish music hall of fame. Ted och Kenneth Gärdestad väljs in postumt. Bland dem som får äran finns också Europe, Titiyo och Broder Daniel.

Vid en pressträff på Scenkonstmuseet i Stockholm på torsdagen avslöjades vilka artister som i år får en plats i svensk musiks absoluta finrum. De artister som nu får ansluta sig till den redan stjärnspäckade listan är Ted och Kenneth Gärdestad, schlagerkompositören Kai Gullmar, hårdrockbandet Europe, sångerskorna Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson och rockbandet Broder Daniel.

Sedan 2014 har svenska artister och grupper valts in i Swedish music hall of fame. Kriterierna för att få en plats bland de, hittills, 39 invalda stjärnorna är att artisten eller musikskaparen måste ha skivdebuterat minst tjugo år tidigare. De ska också haft ett stort inflytande på den svenska populärmusiken.

En av de invalda är rockbandet Broder Daniel och dess frontman Henrik Berggren. Han var inte på plats men DN nådde honom på telefon. Han är inte alltför imponerad över att hans band valts in.

– Jag känner inget speciellt, det känns samma i dag som igår. Men det är trevligt att bli uppskattad.

Trots att det är många kritiker som gillar er har det väl inte varit särskilt många priser ni fått under årens gång?

– Inga! Jag har alltid känt en väldig stolthet i det, att jag inte varit befläckad. Att vi i Broder Daniel inte varit befläckade av priser. Så det här är ett problem ur det perspektivet. Det blir rörigt. Komplicerat. Men jag överlever, tror jag. 

– Om man identifierat och definierat sig som en motståndare till allt och alla så blir det ovant med ett etablerad erkännande som detta.

Titiyo är desto gladare över att nu ha blivit invald. 

– Det är naturligtvis en ära att få en sådan bekräftelse. Jag lever i en slags bubbla just nu för jag har en fem månaders bebis hemma, så det här piggar ju upp.

Hon säger dock att hon inte kan ta hela äran själv. 

– En häst hoppar inte utan sin ryttare, lite så känns det. Jag har haft så många samarbeten, och hade nog inte stått här om det inte varit för alla människor som varit inblandade och bidragit under alla dessa år. Jag känner mig oerhört tacksam gentemot dem, säger Titiyo.

Läs mer: DN-intervju med Henrik Berggren: Värst var förstås sjukdomen, den är som… död för mig. Jag har fått ge upp allting 

Prisceremonin äger rum på Scenkonstmuseet i Stockholm på torsdagskvällen, där det även samma dag öppnar en permanent Hall of Fame-utställning. Årets jury består av Fredrik Strage, Tara Moshizi, Kerstin Behrendtz, Lars Nylin och Anna Charlotta Gunnarson.

Bland de 39 artister som redan är invalda hittar man namn som ABBA, Cornelis Vreeswijk, Lill-Babs, Nationalteatern och Neneh Cherry.

Årets artister

Kai Gullmar – namnet är en pseudonym för Gurli Maria Bergström. Kompositör till cirka 500 schlagerlåtar, bland annat ”Swing it, magistern” och ”Ordning på torpet”.

Broder Daniel – indierockband från Göteborg. Grundades av Henrik Berggren tillsammans med Daniel ”Hurricane” Gilbert. Deras mest kända låt är ”Shoreline”.

Titiyo Yambalu Felicia Jah debuterade 1989 med singeln ”Talking to the man in the moon”. Känd för sina många samarbeten med artister som Kleerup , Joakim Berg och Jonathan Johansson.

Europe – hårdrocksbandet från Upplands Väsby anförs av sångaren Joey Tempest och har sedan starten haft en framgångsrik internationell karriär.

Marie Bergman har, förutom en framgångsrik solokarriär, medverkat i bandet Family Four. Hon har även vunnit Melodifestivalen tre gånger.

Ted och Kenneth Gärdestad gjorde tillsammans låtar som ”För kärlekens skull” ”Himlen är oskyldigt blå” är numera en del av den svenska folksjälen. 

Doris Svensson är sångerskan från Göteborg framför allt känd för sin skiva ”Did you give the world some love today baby” som influerat artister som Ebbot Lundberg och Nina Persson. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.