Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Terja” med bland årets nyord

Terje Hellesø manipulerade bild på lodjur. Nu har ordet "terja" hamnat i Språkrådets nyordslista.
Terje Hellesø manipulerade bild på lodjur. Nu har ordet "terja" hamnat i Språkrådets nyordslista. Foto: Montage: Terje Hellesö
Språkrådets nyordslista för 2011 har kommit. Bland årets nyord finns bland annat ”terja”, ”foliehatt”, ”säpojogg” och ”Juholtare” med.

Ordet ”terja” kommer från avslöjandet att naturfotografen Terje Hellesø manipulerade sina djurbilder. Att ”terja” innebär enligt Språkrådet att ”manipulera ett foto i bedrägligt syfte”. Ett annat anmärkningsvärt nyord är ”Juholtare”, som syftar till ett ”förhastat uttalande som man snart kan tvingas backa från”.

– Vi vill samla upp så många nya ord som möjligt medan de är nya och färska, säger Språkrådets nyordsredaktör Birgitta Lindgren till DN.se.

Hur går urvalsprocessen till?

– Vi har en stor lista att utgå från. Dels kommer orden från allmänheten, sedan har vi även engagerat ett antal personer som går igenom dagstidningar och därefter väljer vi ut ett antal ord.

Vilket nyord skulle du vilja lyfta fram ur årets lista?

– Jag kan väl säga flipperförälder, det är en förälder som vågar släppa iväg sina barn. Ordet syftar på ett flipperspel där föräldern skjuter iväg barnet så att det studsar runt, ibland kommer de tillbaka sedan skjuts de iväg igen. Det är motsatsen till curlingförälder.

Språkrådets nyordslista presenteras varje år och omfattar ord som antingen är nya eller som har ökat i användning under året. I år utgick Språkrådet från omkring 2.000 ord när de gjorde listan.

Fler nyord 2011

appa: att fixa med och använda sina appar i mobilen

arabisk vår: situation som inger hopp om demokrati i arabiska diktaturstater

flipperförälder: förälder som vågar släppa i väg barnen och låta dem klara sig på egen hand (i motsats till curlingförälder)

foliehatt: (symbol för) rädsla för inbillad fara [en foliehatt tros skydda mot strålning från rymden]

Juholtare: förhastat uttalande som man snart tvingas backa på [efter Juholt, som gjort flera sådana utspel]

otrohetsdejting: tjänst där en person med en fast relation kan komma i kontakt med någon för en otrohetsaffär

post-it-krig: tävling där företag utmanar varandra i utsmyckning av fönster med post-it-lappar [efter franska guerre des Post-it]

säpojogg: lopp där säkerhetspoliser springer i takt med ett fordon (som på kronprinsessans bröllop) och lopp som efterliknar detta

terja: manipulera ett foto i bedrägligt syfte [efter naturfotografen Terje Hellesø, som manipulerat djurbilder]

vobba: att vabba, alltså ta hand om sjukt barn hemma, och samtidigt jobba hemifrån

Alla nyord finns här.

Källa: Språkrådet

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.