Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/the-hunt-pigg-parodi-pa-putta-polemiker/

Filmrecensioner

”The hunt” – pigg parodi på putta polemiker

Betty Gilpin som Crystal ”The hunt”.
Betty Gilpin som Crystal ”The hunt”. Foto: Patti Perret/Universal Pictures

”The hunt” har blivit ett hatobjekt för Donald Trump och amerikanska konservativa. Mårten Blomkvist ser en uppiggande satirthriller som parodierar adrenalindrucket polemiserande.

Jakt på människor igen. Jaha. Ett återkommande motiv.

Men manusförfattarna Nick Cuse och ”Lost”-skaparen Damon Lindelof – som tidigare samarbetat på ”The leftovers” och ”Watchmen” – har lyckats osäkra den gamla genren, som brukar vara till för att vi ska få rysa vid anblicken av typer med übermensch-tankar.

”The hunt” blev i somras ett hatobjekt bland amerikanska konservativa. Den utlöste ilsket Trump-tweet. Filmmakarna fick dödshot på sociala medier. Vreden väcktes av en trailer. Premiären, planerad till september, sköts upp.

Det spelade in att trailern fick premiär samtidigt som två massmord ägde rum. Men ”The hunt” är en film som tigger stryk.

De jagade är den sorts Trumpväljare som Hillary Clinton kallade ”deplorables”, ”beklagliga”.

Neddrogade människor vaknar i en skog. De får en chans att beväpna sig, innan kulor börjar vina och de förstår att de är villebråd. De jagade är den sorts Trumpväljare som Hillary Clinton kallade ”deplorables”, ”beklagliga”. De har utgjutit sig på nätet och i podcasts. De blodtörstiga jägarna är liberaler, som gör slut på meningsmotståndarna under stridsrop som ”CLIMATE CHANGE IS REAL!”.

”The hunt” gör slarvsylta av båda förhållningssätten, i munter B-filmton. Betty Gilpin är en lyckträff som långsamt talande men slugt tänkande deplorable, med militär bakgrund som gör henne till kämpe i Jason Bourne-klass.

En del konservativa tycks ha uppfattat det som att filmen rättfärdigade den Tarantino-blodiga slakten på Trumpväljare. Men liberalerna, som käbblar om huruvida man ska säga ”afro-amerikan” eller ”svart”, är inga hjältar.

”The hunt” är en uppiggande retsticka som parodierar adrenalindrucket polemiserande.

Se mer. Tre andra filmer med mänskligt villebråd: ”The most dangerous game” (1932), ”Den djävulska jakten” (1966), ”The hunger games” (2012).

 Läs fler filmrecensioner DN