Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

The Uppsala english bookshop prisas som Årets bokhandel i London

Uppsalas stolthet tog på tisdagskvällen hem en av världens förnämsta bokhandelspriser.

På tisdagskvällen stod det klart att Uppsalas stolthet – The Uppsala english bookshop – förärats priset Bookstore of the year i kategorin för internationella utmärkelser. Priset delas ut i samband med den pågående stora bokmässan i London. 

Den som besökt bokhandeln i fråga, och det borde alla bokintresserade ha gjort, förstår priskommittén. Butiken på Svartbäcksgatan är ett ombonat pastorat där entusiasterna Jan Smedh och Christer Valdeson med personal hugger likt den engelska nationalbulldoggen på varje knepig förfrågan och vägrar släppa taget innan boken är uppbådad. 

I ett uttalande konstaterar Smedh att besökare från England och USA brukar sucka nostalgiskt och säga att "såna här bokhandlare har vi inte hemma hos oss längre". Förra året togs priset hem av ärevördiga kultplatsen Shakespeare & Company i Paris, så sällskapet är gott. 

En filial finns för övrigt på Södermannagatan i Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.