Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Theodor Kallifatides: Bokslut för Grekland 2015

Theodor Kallifatides.
Theodor Kallifatides. Foto: Beatrice Lundborg

Det är tråkigt att rada upp siffror, men det måste göras ibland. 

758 596 flyktingar kom till Grekland havsvägen. 3 283 via landgränsen till Turkiet. Europeiska länder skulle ta emot 66 400, men bara 96 individer kom iväg. 206 drunknade. 413 människosmugglare arresterades.

Vissa stater i EU vägrar kategoriskt att ta emot flyktingar, medan andra utesluter vissa kategorier som till exempel mödrar med barn.

Flyktingarnas ursprungsländer vägrar att ta emot dem. De flesta blir kvar i Grekland. På vissa öar har populationen fördubblats på några veckor. Ändå har man ännu inte sett maskerade män marschera på gator och torg, ännu har man inte bränt ner asylboenden. Antalet volontärer växer ständigt. 

Den sammanlagda kostnaden för flyktingkrisen var 1,8 miljarder euro.

Den som tror att jag skriver detta för att jag är grek har fel. Jag skriver detta för att jag inte är blind. Det var en blind och ibland hatisk omvärld som gjorde Förintelsen möjlig. Nu finns det risk att vi får en ny sådan och det är inte Greklands fel och för den delen inte Turkiets heller.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.