Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/thielska-galleriet-far-donation-pa-25-miljoner-kan-kopa-sitt-hus/

Konst

Thielska galleriet får donation på 25 miljoner – kan köpa sitt hus

Thielska galleriet
Thielska galleriet Foto: Tord Lund/ Thielska galleriet

Thielska galleriet i Stockholm får 25 miljoner av en anonym donator. Pengarna möjliggör att stiftelsen nu kan köpa tillbaka sina egna museibyggnader från Statens fastighetsverk.

DN Text

Thielska galleriet har fått 25 miljoner kronor från en utlandssvensk som vill vara anonym. Donationen möjliggör att stiftelsen nu kan köpa tillbaka museets byggnader på Djurgården från Statens Fastighetsverk, en transaktion som Riksdagen nyligen godkänt.

– Bidraget är en kulturgärning som innebär att museets ekonomiska situation kan förbättras i grunden, säger Peter Egardt, ordförande i Stiftelsen Thielska Galleriet, i ett pressmeddelande.

Stiftelsen ser betydande fördelar med att själva sköta byggnaderna. På 1980-talet donerade stiftelsen byggnaderna till staten, på grund av stora underhållsbehov. Men sedan dess har hyreskostnaden ökat kraftigt.

– Donationen ger förutsättningar för en långsiktig förvaltning av byggnadsminnesmärket och samtidigt ge ett överskott till verksamheten, som kan användas till utställningar, program och annat som kommer publiken till del, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska Galleriet.

Läs mer:

Birgitta Rubin: Grattis Thielska till en ny lovande chef

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt