Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/thomas-gyllings-nationaldagsfest-stalls-in-en-sakerhetsrisk/

Kultur

Thomas Gyllings nationaldagsfest ställs in: ”En säkerhetsrisk”

Bild 1 av 2 Thomas Gylling spelar in en videofilm för att informera Mosquitos besökare om att evenemanget ställs in.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Funck

Thomas Gyllings populära nationaldagsfirande vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen ställs in – enligt stadsdelsförvaltningen och polisen för att festen innebär en säkerhetsrisk. Thomas Gylling menar dock att polisen uttryckt sig negativt om evenemangets publik.

Sedan 2012 har musikproducenten och programledaren Thomas Gylling anordnat Mosquito beach party, ett årligt nationaldagsfirande 6 juni på Smedsuddsbadet på Kungsholmen i Stockholm. Evenemanget, som innehåller artist- och dansuppträdanden, lockar varje år ungefär 10.000 besökare.

– Det är en folkfest som bejakar det mångkulturella Stockholm, och attraherar människor från stadens alla hörn. Många av världens flaggor vajar bredvid den svenska. Det är härlig stämning och folk dansar, andra sitter på filtar med sina familjer, säger Thomas Gylling, stående på Smedsuddsbadets brygga.

I slutet av januari fick han beskedet från Kungsholmens stadsdelsförvaltning att 2019 års Mosquito beach party inte blir av. Därför befinner sig Gylling nu på plats vid badet för att spela in en videofilm som ska informera evenemangets fans och besökare om beslutet.

 – Det känns förstås väldigt bekymmersamt. Det pratas i dag mycket om polarisering, gentrifiering, segregering… Allt detta motverkar vi genom att fira nationaldagen tillsammans, ung som gammal, varifrån i staden man än kommer ifrån, säger han.

Foto: Fredrik Funck

Enligt Thomas Gylling har förvaltningens förklaring till nedläggningen varit svävande, även under det möte som hölls mellan parterna i mars. Förutom den nytillträdda stadsdelsdirektören Ann-Christine Hansson medverkade också en representant för polisen. Som personligt stöd bjöd Thomas Gylling med två vänner med erfarenhet av integrations- och kulturarbete.

 – Stadsdelsdirektören sa att de vill rikta in sig på barnfamiljer. Det är anmärkningsvärt eftersom en stor del av de som besöker firandet är just barn- och tonårsfamiljer. Jag frågade vad hon menade med det men fick bara diffusa svar, säger Thomas Gylling och fortsätter:

 – Det var mest polisen som uttalade sig där. De ansåg att det kom för mycket folk till evenemanget och att det låg en säkerhetsrisk i detta.

Stadsdelsdirektören Ann-Christine Hansson betonar att förvaltningen är nöjda med det tidigare samarbetet. Hon påpekar dock att Rålambshovsparken och Smedsuddsbadets gemensamma programsättning beslutas utifrån en rad olika faktorer.

 – Eftersom parken byggs om har vi fått göra en del ändringar i programmet. Samtidigt beslutade vi att i år fokusera extra på en yngre målgrupp. En av ändringarna blev att Parkteatern intar badet och gör två föreställningar som riktar sig till barn och ungdomar.

Thomas Gylling menar att Mosquito beach party besöktes av människor i alla åldrar, däribland tusentals barn och ungdomar.

 – Vi har sett det ur flera olika vinklar. Vi samverkar med polisen i säkerhetsfrågor och bedömningen efter förra årets evenemang har legat till grund för beslutet att vi inte kan ha en så stor tillställning vid badet, säger stadsdelsdirektören Ann-Christine Hansson.

Thomas Gylling hävdar även att den representant för polisen som närvarade under mötet i mars uttalade sig negativt om människorna som besöker Mosquito beach party. 

– Polisens representant ifrågasatte varför det viftades med andra flaggor än den svenska och sa att det inte var några vanliga familjer med picknickkorgar som kom på besök. Vi blev alla smått chockerade, säger Thomas Gylling.

DN har varit i kontakt med den representant för polisen som närvarade vid mötet. Personen bekräftar att bedömningen är att evenemanget har blivit för stort för området vid Smedsuddsbadet.

– Det har blivit ett riskevenemang med kaoslika förhållanden.

Att polisen ska ha sagt att firandet inte besöks av ”vanliga familjer” tillbakavisar representanten.

– Det stämmer inte. Jag sa att det var många familjer med barn som hade en tanke att besöka evenemanget men att de flesta vände när de insåg hur trångt och osäkert det var på platsen. Mitt syfte är att fokusera på säkerheten på området.