Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/thomas-mattsson-lamnar-expressen/

Kultur

Thomas Mattsson lämnar Expressen

Thomas Mattsson avgår som chefredaktör för Expressen. Foto: Julio C Saint' Just

Efter tio år som chefredaktör och ansvarig utgivare lämnade Thomas Mattsson sin post vid lunchtid på fredagen. Vad som händer härnäst är inte bestämt.

– Jag ska ha semester. Först ska jag slutföra något projekt för Bonnier News och sedan vet jag inte, skriver Mattsson i ett mejl till DN.

Under fredagsförmiddagen tillkännagavs att Expressens Thomas Mattsson lämnar sin post som chefredaktör.

Mattsson, som arbetat på Expressen i snart 25 år och varit tidningens chefredaktör och ansvarig utgivare de senaste tio åren, beskriver situationen som ”lite omtumlande”. 

– Jag kom till Expressen som 19-åring efter att tillsammans med några kollegor på Enköpings-Posten ha gjort en väggtidning om Irakkriget i tidningens namn, utan lov från chefredaktören. Det blev uppmärksammat och Expressen ringde och jag fick vikariat. Det är sådant man tänker på nu. Då var det svartvita tidningssidor och tryckeri i källaren, nu är det fyra tv-studior. Det har hänt en del, skriver Thomas Mattsson i ett mejl till DN.

Varför lämnar du din post?

– När ska man sluta? Efter nio år? Eller elva? Det finns inget bra tillfälle och så länge man har det här jobbet, med allt från hot och hat och PO-fällningar (Pressombudsmannen reds. anm.) och ett och annat prisfirande, vill man inte sluta. Men man kan väl ändå inte vara chefredaktör till 67 års ålder? Eller?

Vilken typ av arbetsuppdrag han ska ta härnäst är, enligt Mattsson, fortfarande oklart. 

– Jag ska ha semester. Först ska jag slutföra något projekt för Bonnier News och sedan vet jag inte, säger han. 

Den digitala transformationen beskriver han som sin största utmaning under tiden som chefredaktör. Att inte tidigare satsa mer på klimatbevakning nämner han som sitt största misstag. 

– Mitt sista stora beslut var att lansera en klimatredaktion med fem medarbetare och internutbildning av 400 medarbetare, men det borde förstås ha gjorts tidigare. 

Hur kunde det ha gjorts bättre?

– Jag borde förstås höjt blicken mer. Under mina år har Expressen satsat mer på politikbevakning, utlandsreportage och undersökande journalistik. Vi har vunnit en massa fina priser för detta, men borde förstått värdet av miljöjournalistik tidigare. 

Vad är du mest stolt över?

– Att Expressen värnat sitt arv: kampen för yttrandefrihet och kampen mot främlingsfientlighet. Jag hade velat vara chefredaktör när Dawit Isaak blev fri, men nu får jag försöka bidra till det i andra former.

Klas Granström, som fram till nyligen var redaktionschef med ansvar för digitala medier, är ny tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare. Karin Olsson innehar fortsatt sin roll som ställföreträdande ansvarig utgivare. 

– Jag är naturligtvis väldigt glad och hedrad, säger Klas Granström. Jag har stor respekt för uppdraget, både det publicistiska och det övergripande ansvaret med att utveckla våra produkter och vår affär som helhet.  

Granström påpekar att han initialt inte kommer att göra några större förändringar, utan fokuserar på att driva tidningens publicistiska linje och fortsätta utöka tidningens läsar- och tittarkrets. 

– Expressens utveckling är redan framgångsrik men vi har utmaningar som vi behöver arbeta med. Vi, som många andra, ser ett minskat papperstidningsläsande samtidigt som det är hård konkurrens om annonsintäkterna, inte minst från internationella plattformar, säger Klas Granström och fortsätter: 

– Vi försöker ständigt utveckla oss, bland annat genom vår stora satsning på tv, och vår stora satsning på betald journalistik, som vi inledde för ungefär ett halvår sedan, säger han till DN.

Läs mer: Expressen börjar ta betalt på nätet 

Många skulle kanske tippat att ställföreträdande utgivare Karin Olsson skulle ersätta Mattsson. Hur kommer det sig att just du fick axla ansvaret?

– Det tror jag styrelsen och företagets vd är mer lämpade att svara på.

Han betonar även att Karin Olsson fortsätter i samma roll som tidigare, och att hon har viktig kunskap och erfarenhet i svåra publicistiska situationer. 

– Jag är av övertygelsen att svåra publicistiska beslut ibland måste tas baserat på flera personers bedömningar och där är Karin ovärderlig.  

Anders Eriksson, vd på Bonnier News och Expressen, säger till DN att Mattsson gjort en ”enastående insats” som chefredaktör.

– Han har varit otroligt viktig, bland annat för Expressens utveckling, i förflyttningen från att vara långt efter digitalt till att nu utmana om förstaplatsen i digital nyhetsmedia, så det är klart att det är tråkigt att han lämnar. Han lämnar ett stort tomrum som måste fyllas, säger Anders Eriksson och tillägger att han känner sig nöjd med den nya konstellationen. 

– Det finns ingen stark tidspress i att hitta en permanent lösning, men det finns såklart inte heller någon mening med att dra ut på det.