Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/thorsten-flinck-diskvalificeras-fran-melodifestivalen/

Kultur

Thorsten Flinck diskvalificeras från Melodifestivalen

Thorsten Flinck i samband med att artisterna till årets Melodifestival presenterades i november.
Thorsten Flinck i samband med att artisterna till årets Melodifestival presenterades i november. Foto: Karin Törnblom/TT

Thorsten Flinck diskvalificeras från att delta i Melodifestivalen 2020, uppger SVT. Detta för att han sedan drygt två månader står under åtal misstänkt för olaga hot och ringa skadegörelse.

”Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men har självklart full respekt för SVT:s beslut”, skriver hans kontaktombud på Stone Media i ett sms. 

Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, säger att man meddelade Thorsten Flinck om beslutet att diskvalificera honom på söndagen.

– Han blev underrättad om det i dag på förmiddagen.

Hur ställer han sig till beskedet?

– Det får du fråga honom om. Vi pratar inte direkt med honom utan det gör hans kontaktperson på hans musikbolag. Men det är klart att vi beklagar detta och det här är en personlig tragedi för honom, säger Anette Helenius.

”Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men har självklart full respekt för SVT:s beslut. Vi kommenterar inte vidare utan hänvisar till SVT”, skriver Johanna Boström på Stone Media.

De misstänkta brotten ska ha begåtts i centrala Varberg i maj 2019, enligt Expressen som tagit del av stämningsansökan. Flinck satt i passagerarsätet i en bil som ska ha kört om en bil så vårdslöst att paret i den omkörda bilen tutade.

Detta, säger den ena i paret under förhör, fick Flinck och hans sällskap att stanna sitt fordon och gå ur. Paret hävdar att båda betedde sig aggressivt och att Flinck bankade en buckla i motorhuven på parets bil. Flinck försvarar sig med att att han bankade för att paret varit ”mycket otrevliga”, enligt Expressen.

DN kan bekräfta att åtal i bägge brottsrubriceringarna väcktes av Åklagarkammaren i Halmstad den 1 december. I förhör erkänner Flinck ringa skadegörelse, men inte olaga hot, enligt Expressen.

SVT kan inte svara på när man fick vetskap om brottsmisstankarna. 

– Han var inte namngiven i artiklar om åtalet och vi gör inte några bakgrundskontroller av medverkanden i våra program. Vi har inte sett någon anledning till det tidigare men vi får diskutera om det är något vi kommer att införa, säger Anette Helenius.

Tidigare i veckan uppmärksammades att två andra deltagare i årets Melodifestival är dömda för brott. Enligt Anette Helenius är det en stor skillnad om man redan är dömd jämfört med ett åtal.

– Är man aktuell i en rättsprocess just nu är det svårt att kombinera det med att medverka i vårt program, säger hon.

Bidraget ”Miraklernas tid”, som är skriven av Thomas G:son, kommer att tävla med en annan artist i Göteborg på lördag. Processen att hitta en ny artist är påbörjad och så snart beslut har fattats kommer SVT att meddela vem som ersätter Thorsten Flinck.

– Vi arbetar febrilt för att hitta en värdig ersättare till Thorsten Flinck, säger Anette Helenius.