Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Tidningen trycks medan du väntar

Den tänkta tidningskiosken.
Den tänkta tidningskiosken. Illustration: Jonas Lundin
Framtidens tidningskiosk öppnar redan efter årsskiftet. Från en datorskärm köper kunden en tidskrift, två minuter senare dimper den ned i en lucka i automaten. Bakom projektet står före detta tv-ankaret Lars Adaktusson.

Att distribuera tidningar och tidskrifter till landets kiosker, affärer och andra försäljare är dyrt och belastar miljön. I synnerhet som närmare hälften av tidskrifterna inte blir sålda, utan måste returneras. Inom kort lanseras en internetuppkopplad tidningsautomat som med print-on-demand-teknik skapar en kopia direkt efter att kunden köpt den. Utvecklaren bakom projektet är varken tidningsförlagen eller något tekniskt hårdvaruföretag, utan journalisten Lars Adaktusson och hans bror Hans.

– Idén föddes en kväll när vi satt och snackade. Min bror är egenföretagare i finansbranschen, han har kunnandet och kontakterna på det området, jag har kunnat bidra med min kännedom om tidningsbranschen, säger Lars Adaktusson.

Det finns ingen riskkapitalist eller annan ägare i projektet än bröderna Adaktusson.

– Det här är ju en stor investering och ekonomisk risk, men hela satsningen har vi själva gjort. Får man en idé som man tror på måste man pröva om den håller, och vi tror stenhårt på det här.

Ännu mer övertygade om att de var på rätt spår blev de när de tog kontakt med de ledande svenska tidskriftsförlagen.

– De ser stora vinster med att slippa kostnaderna för och arbetet med distribution och returhantering. I dag finns ju också problemen med att ett populärt nummer av en tidskrift kan sälja slut. Det slipper man.

Lars Adaktusson har också varit i kontakt med mindre tidskriftsproducenter. I dag kan en smal tidskrift, till exempel små kulturtidskrifter, ha stora problem med att få plats i utbudet hos distributören Tidsam. I tidskriftsautomaten finns inte det problemet.

Automaten har tagits fram tillsammans med bland andra teknikkonsultbolaget Sweco, industridesignföretaget LA+B och printerföretaget Ricoh. Än så länge finns automaten bara på ritbordet.

– Automaten har ett avancerat innehåll, men den bygger på befintlig teknik. Utvecklingsarbetet har främst handlat om programmering för att få automaten att utföra uppgifterna den ska klara.

Lars Adaktusson menar att kvaliteten på tidskrifterna är jämförbar med dem som kommer från ett traditionellt tryckeri.

– En vanlig kund kommer troligen inte att kunna se skillnaden, säger han.

Automaten ska placeras ut på ställen där det inte finns utrymme för någon större tidskriftsbutik, men där det finns folk i rörelse som är lediga och har tid att läsa. I början av nästa år räknar de med att placera ut tidningskiosker på prov på ett antal utvalda platser: Skavsta flygplats, hotell, större matvaruaffärer och Karolinska universitetssjukhuset.

Lars Adaktusson och hans bror har redan planer på en utlandssatsning.

– Man måste vara ödmjuk. Först måste vi se att konsumenterna börjar använda automaten. Det handlar ju om att få in ett nytt köpbeteende. Men vi har redan tagit kontakter för en eventuell lansering utomlands.

Tidningen klar på några minuter

Tidningsautomaten är fyra kvadratmeter stor. Från en skärm väljer kunden sin tidning och betalar med betalkort. Efter cirka två minuter kommer den häftade tidningen ut.
Enligt Lars Adaktusson är kvaliteten på papperet (80 gram) högre än en genomsnittlig tidskrift i dag. Det ska gå att få tidskrifter i olika format.
Lars Adaktusson och hans bror står själva för den ekonomiska risken genom sitt nybildade bolag Meganews Sweden. Automaten har de utvecklat tillsammans med bland andra teknikkonsultbolaget Sweco, industridesignföretaget LA plus B och printerföretaget Ricoh.
Bland tidningsförlagen som är med i projektet är Bonnier tidskrifter, Aller Media, Egmont, Albinsson & Sjöberg, IDG, Talentum och LRF Media. I tidningsautomaten ska även utländska tidskrifter säljas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.