Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Tio tips som får barn att börja läsa

Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN:s Lotta Olsson och läsambassadören Johanna Lindbäck, listar tio knep för att få barnen att läsa mer.

1 Läs högt för barnen – och fortsätt även när de kan läsa själva, så länge det går.

2 Prata om böckerna ni läser. Vad är bra? Vad är dåligt? Varför?

3 Läs böcker själv. Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Berätta även om de böcker du läser själv och hur de påverkar dig.

4 Ta upp frågan om lässtrategier i alla ämnen på terminens första föräldramöte. Läsning behövs på alla lektioner, inte bara på svensklektionerna.

5 Gå till biblioteket. Där finns inte bara ett gigantiskt urval böcker (prova många olika!), där finns också världens bästa boktipsare: bibliotekarier.

6 Läsning är inte bara skönlitteratur. Prova andra genrer: serier, fackböcker, vad som helst som är en längre text. Låna en bakbok, läs och baka något gott tillsammans.

7 Använd mutor. Koppla bokläsning till veckopengen eller belöna en halvtimmes läsning med en halvtimmes spel.

8 Välj böcker med omsorg. Utgå inte från det du själv läste som barn utan välj nyutkomna böcker som är mer angelägna för barn i dag. Be om tips på bibliotek eller i bokhandeln, läs tidningarnas recensioner, lyssna på bokprogram i radio.

9 Se till att båda föräldrarna pratar om läsning. En räcker inte.

10 Prova alla former av bokläsning: pappersböcker, e-böcker i mobilen eller på surfplatta, ljudböcker i mobilen. Lyssna på radioföljetongen i radio. Och missa inte att läsa böcker som är kopplade till filmer, typ Hunger Games-serien.

Vilken var din första läsupplevelse? Berätta i kommentarsfältet nedan eller under #minförstabok.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.