Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Tjeckien förbjuder svensk flyktingserie

Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman kallar UNHCR:s skolmaterial om flyktingar "idiotiskt".
Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman kallar UNHCR:s skolmaterial om flyktingar "idiotiskt". Foto: PATRICK KOVARIK

Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman tycker att UNHCR:s skolmaterial om flyktingar är ”farligt” och ”idiotiskt”. Materialet stoppas nu i tjeckiska skolor. 

UNHCR:s skolmaterial utgår från den svenska kampanjen ”Hej Sverige”. Det består av en serie och en film om en afghansk pojke och en kurdisk flicka som försöker ta sig till Sverige. I en annan film måste tio miljoner tjecker lämna landet och fly till Asien efter en kärnkraftskatastrof. Väl där måste de tjeckiska flyktingarna hantera att integreras in i en ny kultur. Tanken är att tjeckiska skolelever ska leva sig in i flyktingarnas situation.

Men nu har materialet stoppats av utbildningsministern Kateřina Valachová enligt den tjeckiska internettidningen Britské listy.

– Jag kommer inte under några förutsättningar att tillåta att barn blir skrämda på det här sättet, säger utbildningsministern enligt tidningen.

I en tv-sänd intervju på söndagen stöttar den tjeckiske presidenten Miloš Zeman beslutet om att inte distribuera materialet – som han beskriver som ”idiotiskt”.

– Det här är ännu ett idiotiskt projekt skapat av UNHCR. Det är lika naivt som boljsevikpropaganda – som var lika dumt, sade Miloš Zeman i tv-intervjun enligt Britské listy.

Den tjeckiske presidenten menar att materialet ger en förenklad bild av flyktingsituationen och säger vidare att det är skadligt om barn agerar utefter vad de lärt sig i materialet när de själva möter flyktingar.

– Om de var kvinnor i Köln skulle de hamna i svårigheter. All dum propaganda är farlig, säger han i intervjun.

Den svenska organisationen Friends var de som tillsammans med UNHCR tog fram det ursprungliga materialet "Hej Sverige" 2013.

– Redan vid den tiden hade det kommit en hel del ensamkommande barn hit Eftersom vi vet att de är mer utsatta för mobbing ville vi se vad vi kunde göra i frågan, och tog därför fram den här kampanjen för att underlätta för de barnen att integreras i skolan, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare vid Friends.

Vad fick ni för reaktioner på materialet? 

– Vi fick väldigt positiva reaktioner från både lärare och elever.  Enligt utvärderingarna halverades antalet elever som var negativa till att det skulle börja en ny elev i deras klass som flytt till Sverige.

Vad tänker du om att man inte vill sprida materialet i Tjeckien?

– Jag tänker att det drabbar de barn som kommer till Tjeckien eftersom materialet skulle kunna underlätta för dem i skolan. Jag tycker att presidentens uttalanden är häpnadsväckande.

Tjeckiens utbildningsminister säger att eleverna inte ska behöva bli skrämda. Vad tänker du kring det?

 – Det här materialet är riktat till högstadieelver, och de förstår ju skillnaden mellan fiktion oh verklighet. Det blir en utgångspunkt för diskussion och har gjort att många ensamkommande barn vågade berätta sina egna berättelser och få förståelse för varför de gjort den resa de gjort.

Tjeckiens president Miloš Zeman har tidigare fått kritik för att ha kallat flyktingströmmen till Europa för ”en organiserad invasion” och för att ha sagt att de unga män som flyr borde stanna kvar i sina hemländer och slåss mot IS. Han har också hävdat att det är ”praktiskt omöjligt att integrera muslimer”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.