Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Tone Norums dubbla återkomst

När vardagslivet tillåter tar Tone Norum fram gitarren.
När vardagslivet tillåter tar Tone Norum fram gitarren. Foto: Erika Svantesson
I nästan tjugo år har det varit ganska tyst om Tone Norum, hitsångerskan från 80-talet. Men hon är i full gång med två nya plattor - nu när barnen vuxit till sig och Tones röst antagit en lugnare form.

På familjen Norum-Anderssons kylskåp i våningen på Fruängsgatan i Nyköping sitter en bild på barnen Miranda och Edward.

- De var så små där, säger modern och stryker med handen över fotot.

I dag har båda småttingarna hunnit bli dagismogna. Till höger om barnen på kylen sitter en aningen mer glamourös bild på Tone och maken Magnus. Den togs efter en spelning som Tone Norum hade för ett par år sedan. Ett par år sedan, kanske den, undrande, tänker som var fan på 80-talet och gärna hade hört mer av henne.

Men faktum är att Tone Norum fortsatt sjunga långt efter att storhittar som "Stranded", "Point of no return" och "Allt som jag känner" såg dagens ljus. Men framträdandena har varit småskaliga.

- Jag har mest spelat på företag de senaste åren. Efter senaste skivan, "Stepping out" från -96, har jag haft en mognare publik och spelat bland annat i kyrkor.

Men från 80-talets mitt och fem sex år framåt var hennes vardag desto hetsigare. På sin tjugoårsdag, september 1985, slog hon igenom med "Can't you stay?". Låten slog och hamnade på den då så viktiga Trackslistan.

Då bodde Tone Norum än så länge i Solna, dit hon nyligen flyttat från barndomens Upplands Väsby. Det var i Upplands Väsby Tone lärde sig gå och cykla. Där som först storebror John, sedan hon själv, upptäckte att musik var kortet att satsa på.

Utan att veta det då rörde hon sig i helt rätt kretsar. Bland brorsans kompisar fanns bland andra Joakim Larsson, mer känd som Europesångaren Joey Tempest.

På internetsajten Youtube finns ett antal gamla musikvideosnuttar med Tone Norum. I de vidhängande kommentarerna säger folk ungefär samma saker om sångerskan: att hon är snygg och har en bra röst. Och vad gör hon i dag, någon som vet? En undrar om det är sant att hon en gång i tiden dejtade Joey Tempest.

Har du gjort det?

- Ja, jag dejtade honom. Jocke. Men i två veckor bara, och jag var 13 år!

Det var den samme Jocke som skrev första hitten "Can't you stay?". När Tone Norum framförde den i folkparkerna blev upplevelsen något av en chock för henne.

- Jag var tjugo och hade bara stått på scen ett par gånger. Turnén startade direkt efter skivsläppet och det var rätt jobbigt. Jag trivdes bättre i studion då. Blev lite hämmad av att uppträda för fulla och skrikande människor som kastade upp saker på scen.

Men hon vande sig. Såhär 23 år senare har hon en avslappnad inställning till att ha varit stjärna. Divig blev hon aldrig, försäkrar hon, och det har heller aldrig varit viktigt att klänga sig fast vid berömmelsen.

När hon nu är i full gång med två nya skivor, säger hon att det inte är viktigt att de säljer.

- Jag gör det här för mitt eget nöjes skull, har sån distans till det där. Om det inte säljer… Då är det så.

Helt ärligt?

- Ja.

Den skiva som ska släppas först är en med svenska låtar - jazz-, pop- och folkmusikstänkare från 60- och 70-talen. Idén kläcktes efter att kompisen Åsa Jinder anordnat en folkmusikkväll på Pridefestivalen för två somrar sedan. Jinder valde låtarna, Norum sjöng dem.

- Ååh, det är jätteroliga låtar. Jag vill inte säga än vilka, men de flesta har varit hits. Vi bekostar skivan själva i familjen. Sen går vi upp till skivbolag med den färdiga produkten och hör om de är intresserade.

Den andra skivan som står på tur ska innehålla Tones egna låtar på engelska. Hon har redan krokat upp Jocke Wik som gitarrist. De har jobbat tillsammans förr. Resten av musikerna till de ganska lågmälda låtarna letar hon som bäst efter. Enligt sångerskan är det, liksom sångerna själva, så hon låter nu - lugnare.

Hon har under många år gått hos sångpedagogen Bo Sydow. Att bibehålla rösten helt på egen hand går inte om man vill fortsätta utvecklas, säger Tone. Och att låta likadant hela livet… nä, det går ju inte.

- Jag har en djupare röst nu, tack och lov. Jag har säkert vissa musikaliska begränsningar, men vet att jag är ganska bred. Fast opera är ju svårt förstås.

"På ålderns höst" vill Tone bli sångpedagog hon med. Redan i dag snappar hon upp en del i hur Bo Sydow går tillväga.

Tone bjuder på kaffe, bullar och chokladtryfflar i trädgården som hör till lägenhetshuset bakom oss. Suset i äppelträden är lika skönt som interiören i Tones våning från 1911.

Den som har sett Bengt Boks dokumentär "Maria Gripe - solen i söder, skuggan mot norr" kan mycket väl känna igen vinklarna och vrårna. I samma lägenhet verkade Gripe. Hon skrev sina böcker där. Och upplevde där övernaturliga saker, också det enligt filmen.

Mellan två kaffeklunkar berättar Tone att också hon råkat ut för oförklarliga saker i lägenheten. Att böcker utan anledning dimper i golvet är inte någon upplevelse hon delar med den framlidna författaren. Men underliga ljud har varvats med att leksaker gått igång av sig själva. Natten då Maria Gripe gick bort i fjol, tändes lampan i taket i barnens sovrum (där Tone hade lagt sig) oförhappandes.

- Jag ryser när jag tänker på det. Men du kände väl själv? Det är inget ont därinne. Om det finns nåt så är det snällt. Det sa den förra som bodde här också, hon som flyttade in efter Maria Gripe

Tone berättar att hon just nu är inne i en period av andlighet. Troende i en religiös bemärkning är hon inte, säger hon. Men öppen - såväl för en gud som för annan andevärld.

Fast hon vill gärna ha bevis innan hon ger sig hän.
Efter att en anhörig nyligen avled har ett sug väckts efter att besöka ett lokalt medium, i Oxelösund.

- För att se om vi kan få kontakt.

Denna andliga öppenhet trängs i Tones person med ett stort mått av omtanke, ett estetiskt sinne samt ett drag av pedanteri. Så beskriver hon sig själv.

Social, då? Både och, blir svaret. Hon älskar att vara ensam, men när hon träffar folk är det också kul.

- Jag kanske sitter för mycket själv här. Kunde nog träffat vänner mer än jag gör. Man tappar språket när man inte träffar folk. Det blir mest barnspråk.

Det är alltid hon som hämtar och lämnar på dagis. Maken drar till sin Tempobutik i Oxelösund tidigt på morgonen. Tone är deltidsanställd i butiken, är ofta där och utför "lättare sysslor" som att torka av hyllor och packa upp varor.

Hon tycker det är skönt att ha flexibla tider. Medan hon lagar maten i veckorna, är det Magnus som dukar upp på helgerna. Utan kött och fisk, åtminstone på Tones tallrik. I 23 år har hon av etiska skäl varit vegetarian.

- Fisk är också djur. Men om jag är på fest och får fisk så äter jag det. Men fest... Det är vi ju aldrig på, hahaha!

Hon fyller 43 i septemberHon är

Hon fyller 43 i september

Hon är gift med Magnus Andersson, butiksägare. De träffades -96 på krogen East på Stureplan. "Jag var blond då, och Magnus säger att han inte kände igen mig", berättar Tone. Tillsammans har de barnen Miranda (6,5) och Edward (2,5).

Hon bor i Nyköping, men är uppväxt i Upplands Väsby. Båda föräldrarna är födda i Norge, och Tone känner sig "lika norsk som svensk". Hon åker fortfarande till familjens hus i norra Norge varje sommar.

I cd-hyllan trängs en minst sagt brokig skara. För att nämna några inslag: Toni Amos. Frank Sinatra, Sheryl Crow, ZZ Top, Barry White, Oasis, John Norum, Europe, Åsa Jinder, Haddaway, Meat Loaf, Marlene Dietrich, Mr Music, Sara Vaughan.

Djur och natur ligger henne varmt om hjärtat. Att bo nära havet är också viktigt.

Musiken:

1985 släpps första hiten,"Can´t you stay"
1986 släpps skivan "One of a kind". Samma år får Tone Norum utmärkelsen "Årets röst".
1988 släpps albumet "This time", där hitsingeln "My summer with you" är med. På svenska heter låten "Allt som jag känner" – en duett med Tommy Nilsson, och ledmotivet till filmen "PS. Sista sommaren"
1990 skivan "Red"
1992 skivan "Don´t turn around"
1996 "Stepping out" släpps, senaste albumet så här långt
2000 sjöng hon duetten "To be your man" med Peter Jezewski
2007 "When love says goodbye", en duett med Jonas Otter, spelas in.

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.