Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Torgny Lindgren har avlidit

00:30. Författaren Torgny Lindgren har dött. Han blev 78 år.

Författaren Torgny Lindgren avled på torsdagen efter en tids sjukdom. Det meddelar Svenska Akademiens kansliansvarige Odd Zschiedrich.

– Han var en storartad berättare i ett litet, koncentrerat format som han skapade själv, ett format som han är ensam om. Han kommer att förbli unik, säger P O Enquist till DN. 

Författaren och ledamoten i Svenska Akademien Torgny Lindgren har avlidit. Enligt Odd Zschiedrich, kansliansvarig på Svenska Akademien, somnade han in klockan 12.20 på torsdagen. 

– Det var efter en ganska lång tids sjukdom. Det är ju väldigt tråkigt, säger han till Dagens Nyheter. 

Jonas Thente tecknar porträtt av Torgny Lindgren: ”Han ägnade hela livet åt att berätta”

Författarkollegan P O Enquist beklagar Torgny Lindgrens bortgång. 

– Han var en storartad berättare i ett litet, koncentrerat format som han skapade själv, ett format som han är ensam om. Han kommer att förbli unik, säger P O Enquist. 

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts som ger ut Torgny Lindgrens böcker, reagerar med saknad:

– Han kommer att lämna ett stort hål efter sig. Han var inte bara en av de största berättarna i den västerbottniska traditionen, med sitt alldeles speciella tonfall. Han var också otroligt viktig för hela förlaget, säger hon.

Eva Gedin lägger också till: 

– Han kom ofta förbi förlaget i samband med sina akademitorsdagar. Han satte sig ned och pratade och var alltid intresserad, något som kunde betyda mycket även för de yngre författarna. Han var en av våra förgrundsgestalter och lämnar oss med stor saknad.

Journalisten, dramatikern och romanförfattaren Majgull Axelsson kände inte Torgny Lindgren personligen, berättar hon för DN. Samtidigt hade hon ett positivt förhållande till hans litteratur: 

– Jag har läst hans romaner så fort de har kommit ut och njutit av dem. Det var verkligen stor litteratur där man också fick en aning om hans förhållande till religion och speciellt till de katolska legenderna. Han var inte bara en mysfarbror utan också verkligen en stor författare, säger hon. 

Professorn och författaren Agneta Pleijel berättar om tomheten hon känner efter Torgny Lindgrens bortgång: 

– Hans fullständigt oväntade författarskap har betytt väldigt mycket. Hans skrönor, berättelser, parabler eller vad man vill kalla dem har alltid varit oväntade, väldigt fräcka och fulla av fantasi – men också av stor kunskap. Han kunde berätta fullständiga osannolika historier som man fångades i, såsom ”Pölsan”, ”Hummelhonung” eller ”Norrlands akvavit”. Det känns väldigt tomt och tråkigt att han gått ur tiden, säger Agneta Pleijel till DN.

Poeten och författaren Niklas Rådström tog också Torgny Lindgrens bortgång med sorg: 

– Det var tråkigt, det var tråkigt. Han tillhörde den där unika gruppen författare som skrev så att form och innehåll blir till en helhet. Han skildrade väldigt mycket den allra minsta människan och gjorde det minsta till det största. Han var sin egen genre, säger Niklas Rådström till DN. 

Kulturskribenten och författaren Jerker Virdborg lyfter fram Torgny Lindgrens författarskap men uttrycker samtidigt sorg: ”Jag placerar Torgny Lindgrens författarskap bland de allra främsta i Sverige genom alla tider. Hans säregna stilistiska hållning, hans magnetiska berättarauktoritet, hans djärvt raffinerade gestaltning av det mest smärtsamma existentiella stoff – makalöst, oförglömligt. Känner just nu tyngande sorg. Och varm tacksamhet”, skriver han i ett meddelande till DN.  

Författaren Stina Stoor beklagar Torgnys Lindgrens bortgång och pekar på storheten inte bara i hans romaner, utan också i hans noveller.

– Mitt läsande förändrades när jag började läsa Torgny Lindgren. När jag läste hans noveller var det första gången jag tänkte att noveller kan vara bättre än romaner, att de kunde innehålla så mycket och vara så stora. Läsaren i mig tycker att han vara något av det bästa som hänt här i världen, säger Stina Stoor.

Hon, som är bosatt i Balåliden, lyfter också fram Torgny Lindgrens betydelse för den västerbottniska berättartraditionen.

– Det går att känna en viss underlägsenhet och skam när man kommer från bakvatten men Torgny Lindgrens berättelser gav en stolthet till den trakt han berättar om och visar upp. Det finns en viss försoning med utflyttningen och tillvaron i hans berättelser, säger Stina Stoor.

1991 invaldes Torgny Lindgren på stol 9 i Svenska Akademien och efterträdde där språkforskaren Ture Johannisson. Innan han blev författare på heltid jobbade Torgny Lindgren som lärare. 

Bland hans mest kända verk är romanerna ”Bat Seba”, ”Hummelhonung”, ”Pölsan”, ”Dorés bibel” och ”Norrlands akvavit”. Dessutom tillhör novellsamlingarna ”Merabs skönhet” och ”I Brokiga Blads vatten” hans mer kända verk.

Torgny Lindgren belönades vid ett stort antal tillfällen för sitt författarskap. Bland utmärkelserna finns Aniarapriset som han fick 1984, Augustpriset 1995, Sveriges Radios Romanpris 2003 och Piratenpriset 2009. Han blev också utnämnd till hedersdoktor vid både Linköpings och Umeå universitet.

Torgny Lindgren blev 78 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.