Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Tove Lo om USA:s nya presidentduo: ”De är farliga”

Foto: Beatrice Lundborg

Svenska popundret Tove Lo fortsätter att vara rå i sin attack mot USA:s president Donald Trump och vicepresident Mike Pence.

”Vi kör allt i botten och bygger upp det igen med någon som Bernie Sanders”, säger Tove Lo till Time Out.

I november, bara dagarna efter att blev klart att Donald Trump valts till USA:s nästa president, intervjuades Tove Lo i DN. Redan då berättade artisten att hon ”blivit politisk utan att försöka” och att hon var oförstående inför det faktum att människor lagt sin röst på den republikanske presidentkandidaten.

Kritiken mot den numera tillsatte presidenten har inte svalnat – snarare tvärtom. I en nypublicerad intervju med Time Out säger Tove Lo att den politik som Donald Trump och vicepresidenten Mike Pence står för är ”fucking dangerous”.

– Jag häpnar över att en man som talar på det sättet om kvinnor blir någon som halva befolkningen i det här landet väljer som ledare. Det värsta är de som inte tar situationen på allvar. Ett smutsigt skämt är en sak, men sättet som han, framför allt Mike Pence, talar om kvinnor, att vi inte ska kunna välja om vi ska behålla vårt barn eller inte… Jag hoppas att det efter dessa fyra mycket intressanta år blir en stor förändring. Vi kör allt i botten och bygger upp det igen med någon som Bernie Sanders, säger Tove Lo.

I intervjun talar Tove Lo också om den progressiva förändring som tidigare har skett i USA. Hon hoppas att valet av Donald Trump endast är ett avsteg från den utveckling där kvinnor och män, oavsett religion, har samma rättigheter. Hon kritiserar samtidigt den lagändring som hindrat flyktingar och människor från flera länder att resa in i USA.

– Alla borde ha möjlighet att uttrycka sina åsikter. Som president kan du inte stänga ute en grupp människor och beskylla dem för att utgöra problemet. Det är verkligen jävligt farligt, säger Tove Lo.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.