Transpersoner i öppet brev till Hollywood: ”Låt oss berätta” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Transpersoner i öppet brev till Hollywood: ”Låt oss berätta våra historier”

Jill Soloway, tredje från vänster, är en av initiativtagarna till uppropet. Hen har tidigare fått kritik för att ha gett Jeffrey Tambor rollen som transkvinna i ”Transparent”.
Jill Soloway, tredje från vänster, är en av initiativtagarna till uppropet. Hen har tidigare fått kritik för att ha gett Jeffrey Tambor rollen som transkvinna i ”Transparent”. Foto: Willy Sanjuan/AP

Judd Apatows och Ryan Murphys produktionsbolag finns bland det fyrtiotal organisationer som står bakom uppropet.

Transpersoner, icke-binära och allierade i ett fyrtiotal organisationer manade på tisdagen Hollywood att ”använda sin makt till att förbättra transpersoners liv genom att förändra USA:s förståelse för vilka transpersoner är”.

Brevet, rubricerat ”Dear Hollywood”, publicerades i branschtidningen Variety. Hbtq-organisationer som GLAAD och Outfest, liksom skådespelarfacket SAG och flera casting- och produktionsbolag finns bland undertecknarna.

”Vi har vuxit upp med filmer och tv-serier där vi har porträtterats nästan uteslutande som tragiska offer, psykotiska mördare och endimensionella stereotyper”, skriver de.

I brevet återges statistik över självmord, mobbning och arbetslöshet bland transpersoner i USA. Det är en direkt följd av fördomar, konstaterar brevskrivarna, och fortsätter:

”Vi är övertygade om att när transpersoner ges makten att hjälpa kulturskapare berätta sina autentiska historier, så kommer det att förbättra hur vi blir behandlade i den verkliga världen.”

Arbetet med uppropet har letts av ”Transparent”-skaparen Jill Soloway, som identifierar sig som icke-binär. Soloway menar att hen ”lärt sig” och inte skulle ha gett Jeffrey Tambor huvudrollen som transkvinna i tv-serien i dag.

– När det kommer till kulturskapande i Hollywood, är ett av de problem som transpersoner möter dagligen den här idén om att de 'klär ut sig' till det motsatta könet, säger hen till tidningen.

Uppropet kommer efter den omfattande kritiken som transrörelsen riktat mot att Scarlett Johansson fått rollen som Dante ”Tex” Gill, en transman i verkligheten, i den kommande filmen ”Rub and tug”. Skådespelaren drog sig ur filmen i mitten av juli.

Läs mer:

Efter kritiken: Scarlett Johansson hoppar av roll

Judith Kiros: Kan Scarlett Johansson verkligen spela vem som helst?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.