Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DN väljer: Tre Sommarpratare att se fram emot 2018

Gruppbild på årets Sommarpratare.
Gruppbild på årets Sommarpratare. Foto: Jonas Lindkvist

Vad har Sara Danius, Kaj Linna, och Victoria Silvstedt gemensamt? Inte mycket mer än att DN:s Greta Thurfjell ser fram emot just deras ”Sommar i P1”. 

Sara Danius
Sara Danius Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

1. Sara Danius, 18/8

Som av en händelse kunde Sara Danius, nyligen avhoppad ledamot och ständig sekreterare i Svenska Akademien, inte närvara vid Sommar i P1:s presskonferens i Berwaldhallen. Av en olycklig slump ger hon heller inga telefonintervjuer på temat. I stället får den akut inifrånskildringssugna ge sig till tåls ända till den 18 augusti, när Danius som näst sista sommarpratare har lovat tala om ”konsten att knyta en knytblus, Svenska Akademien och annat i den vägen”. 

Läs mer: Här är alla Sommarpratare 2018 

Kaj Linna
Kaj Linna Foto: Jonas Lindkvist

2. Kaj Linna, 25/6

Kaj Linna! Om du läser det här så lyd mitt råd – prata för allt i världen inte om Kalamark, eller de 13 åren i fängelse, eller hur det kändes i dig när du släpptes fri! Om du känner efter ordentligt känner du säkert, innerst inne, att du är trött på den där gamla historien. Det är vi också. I stället kan du förslagsvis ägna den 25 juni åt att berätta om ditt nya liv på Kanarieön El Hierro, där du ju enligt egen utsago håller på ”mycket med fruktträd och husrenovering”. Ingenting i Sommarpratsväg har någonsin låtit mysigare. Pratar du tillräckligt mycket om dina aprikosodlingar kan lyssnaren rent av unna sig att slippa lyssna på Gustav och Marie Mandelmann, som pratar två dagar efter dig.

Läs mer: DN:s fotograf Paul Hansen är en av årets Sommarvärdar

Victoria Silvstedt
Victoria Silvstedt Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

3. Victoria Silvstedt, 8/7

Den tidigare glamourmodellen och artisten Victoria Silvstedt vill gärna lyfta fram att hon numera är börshaj – ”jag tradear dagligen på börsen, mycket Forex”, som hon uttryckte det under presskonferensen för Sommar i P1. Men valutakurser är det väl ändå ingen som vill höra Victoria Silvstedt – eller, i ärlighetens namn, någon annan – sommarprata om. I stället hoppas jag att hennes program blir en utförlig, ja, närmast episk, berättelse om hennes år som roommate med dåvarande modellkollegan Melania Trump i Paris. Som ”Broad city” fast med färre sportiga ryggsäckar och mindre weed, vill jag att det ska vara, ungefär.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.