Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Trots trakasserianklagelser – Horace Engdahl rekommenderade Kulturprofilen

Som Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare skrev Horace Engdahl tillsammans med ledamoten Per Wästberg under en begäran om att den så kallade Kulturprofilen skulle få statlig inkomstgaranti på livstid. Brevet undertecknades också av en ledande företrädare för Kungliga Musikaliska Akademien.

Sju framstående svenska kulturpersonligheter har undertecknat brevet, som den 2 juni 2006 inkom till Konstnärsnämnden. Nämnden beslutar om de statliga inkomstgarantierna för konstnärer, även kallad konstnärslön. 

Nio år hade då gått sedan anklagelserna om sexuella trakasserier mot Kulturprofilen blev kända för Svenska Akademiens ledning, efter att flera kvinnor larmat i Expressen.

Läs mer: 18 kvinnor anklagar Kulturprofilen för övergrepp

I brevet till Konstnärsnämnden skriver Horace Engdahl och de övriga undertecknarna att Kulturprofilen ”är i ovanlig förening en regissör av starkt uppmärksammade kulturevenemang och en nyskapare när det gäller att sammansmälta konst, musik, filosofi och litterära texter till överraskande, svårförglömliga möten”.

Engdahl med flera skriver vidare att Kulturprofilens ”ringa förmögenhet” gått till hans verksamhet, här kallad Klubben. De rekommenderar Konstnärsnämnden att ge Kulturprofilen en statlig inkomstgaranti till konstnärer eftersom den skulle ”betyda mycket – oavsett att den skulle foga samman de genrer som vanligen hålls isär i bedömningarna”.

Horace Engdahl skriver under i egenskap av ständig sekreterare i Svenska Akademien och Per Wästberg som ledamot. Brevet har också undertecknats av violinisten Anna Lindal, som då var vice preses i Kungliga Musikaliska Akademien, pianisten Roland Pöntinen, som sedan år 1990 varit ansvarig för Klubbens musikprogram, konstnärerna Jan Håfström och Håkan Rehnberg samt skådespelaren Agneta Ekmanner.

Läs mer: Svenska Akademien anlitar advokatbyrå för att utreda Kulturprofilen

Trots rekommendationen beviljades Kulturprofilen aldrig inkomstgaranti för konstnärer. Systemet avvecklades också fyra år senare efter ett riksdagsbeslut men de som sedan tidigare hade en garanti fick behålla den. 

Horace Engdahl var vid den berörda tidpunkten inte bara Akademiens ständige sekreterare, utan också mycket nära vän med Kulturprofilen. I en intervju med DN i mars 2016 lyfte Engdahl fram Kulturprofilen som livsstilsförebild. 

– Han lever det goda livet, han är nästan ensam om det, den ende som har förstånd, han borde göra om Klubben till en stilskola för unga män: bli inte hipsters, bli gentlemen!

Claes Sandgren: Det går visst att avgå från Svenska Akademien

Under intervjun berättade Engdahl att han grips av en känsla av ”mänsklig värdighet” när han besöker Klubben. Han deltog också vid ceremonin när Alice Bah Kuhnke dekorerade Kulturprofilen med en kunglig orden.

I ett mejl till DN skriver Horace Engdahl: ”Jag har ingen annan kommentar än den ganska självklara, att jag (och många) tyckte att han var värd det som skapare av och mångårig ledare för kulturplatsen Klubben.”

Per Wästberg har vid minst tre tillfällen föreslagit att Kulturprofilen ska tilldelas en kunglig orden. I en intervju med DN förra veckan sade Wästberg att han inte hade en nära vänskapsrelation med profilen, utan menade att han skrivit nomineringarna eftersom han uppskattade Kulturprofilens arbete med Klubben.

Aase Berg: Vi kan inte blocka allt som osar ondska

Wästberg berättade att han 1997 fått kännedom om anklagelserna mot Kulturprofilen men menade att han personligen inte tagit del av vittnesmålen och att en annan akademiledamot  försvarade profilen till ”the bitter end”. Han syftade då inte på Horace Engdahl.

– Jag kan bara nu, i efterklokhetens efterhand, beklaga i högsta grad allting, därför det som han har gjort är för mig obegripligt, förfärande och oförlåtligt, sade Wästberg till DN.

Efter intervjun med DN har Wästberg ”fått skäll” för sina uttalanden, berättar han för Expressen, och hänvisar alla uttalanden till ständiga sekreteraren Sara Danius. 

– Sedan dess har hon ytterligare understrukit att eftersom den här saken nu är under juridisk utredning av advokatbyrån Hammarskiöld & Co, som antas dröja ett par månader minst, så får ingen i Akademien yttra sig, säger Wästberg till Expressen.

Roland Pöntinen uppger att han inte har några minnen av att ha signerat rekommendationsbrevet.

– Men det kan vara så att han – Kulturprofilen – bad om att få min namnteckning. Han initierade det säkert själv. Han har alltid klagat över sin dåliga ekonomi, över att ingen ger hans verksamhet stöd, vilket i ljuset av alla inflöden som nu framkommit gör en förvånad. 

Du ansvarade för Klubbens musikprogram i över tjugo år. 

– Ja, men jag hade ingen som helst insyn i ekonomin. Om jag frågade om sådant – och efterlyste större transparens - kunde jag bemötas med ilska, säger Roland Pöntinen.

DN har sökt Per Wästberg för en kommentar till rekommendationsbrevet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.