Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/truckforaren-benjamin-blir-glittriga-jane-i-amal/

2 min 9 sek. Följ med när truckföraren Benjamin blir Jane i Åmål.
KULTUR

Truckföraren Benjamin blir glittriga Jane i Åmål

En raggarbil glider förbi ute på den folktomma gatan i Åmål samtidigt som truckföraren Benjamin Bryntesson kliver upp på scenen som Jane i en åtsittande glitterklänning. Han är troligen Dalslands enda dragqueen – men runt om i landet finns desto fler. Sedan After Dark pensionerat sig har en brokig skara drugor etablerat sig för att sprida glamour och flärd.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 19 ”Jag använder bara engångshyvlar. Det gäller att vara riktigt slätrakad för att sminket ska se fint ut”, säger Benjamin.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 19 I Billingsfors slår den karakteristiska sulfat-lukten emot besökare. Stan byggdes runt bruket och än i dag domineras samhällets siluett av dess rökpelare som stiger mot himlen dag som natt.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 19 Klockan är fem på morgonen och Benjamin startar sitt skift som truckförare på Billingsfors pappersbruk. ”Det har hänt att jag kommit hit med massor av smink och glitter kvar i ansiktet. Men mina jobbarkompisar är vana vid det här laget”, berättar Benjamin.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 19 Chefen Ingmar Ström hämtar kaffe. Hans kontor pryds av älghorn. På skrivbordet står ett litet kranium av en bäver som används som pennhållare. En gång i tiden arbetade det tusen personer på pappersbruket, i dag är Benjamin en av runt trehundra anställda. Men han är definitivt den ende som ägnar sig åt drag. ”Jag är nog faktiskt den enda dragartisten i hela Dalsland.”
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 19 I sminklogen bakom scenen på Törringelund är stämningen rå men hjärtlig. ”Nej, nej, neeej, inga tjocka näsor. Smala ska de vara. Riktigt smala.”Robin (Elecktra), Jonny (Babushka) och Sebastian (Carina de Soleil) har arbetat ihop sedan 2008. De skriver allt material själva och ritar sina egna kostymer.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 19 Babushka (Jonny) gör misslyckade ballongdjur på scenen i Törringelund. Publiken, som framför allt består av medelålders väninnor med boa och arbetskamrater på after work, kiknar av skratt.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 19 Snabbt klädbyte. Cabaret Moulin är arvtagare till After Darks showbaserade drag. De lyfter gärna fram gruppen som en av sina största inspirationskällor och alla minns första gången de såg Christer Lindarw uppträda. Robin (till vänster) var till och med en del av gruppen under en period.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 19 Snart entré. Sebastian (Carina de Soleil) bär en dräkt med inlägg i skumgummi för att få kvinnligare former. ”Den gör mina höfter mjukare och rundare. Annars sitter inte kläderna så snyggt”, säger han
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 19 Robin är utbildad makeupartist och delar gärna med sig av sina kunskaper till de andra i ensemblen.
Foto: Anette Nantell
Bild 10 av 19 ”Jag har alltid älskat traktorer och på tretton år har jag ägt 72 stycken. Men den här, en Ferguson TE20, var min farfars och har en speciell plats i mitt hjärta.” Katten Lennart är ute på en liten runda i trädgården.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 19 Benjamin Bryntesson hämtar scenen i en lada utanför Bengtfors. På lördagskvällen ska han uppträda i Åmål på kvarterskrogen Kungens. ”Jag bekostar i princip allt själv och ägnar mig helt klart åt budget-drag”, säger Benjamin
Foto: Anette Nantell
Bild 12 av 19 Benjamin byter om till Jane bakom ett svart skynke som hängts upp i ett hörn vid spelautomaterna på kvarterskrogen Kungens i Åmål. ”Jag är verkligen inte blyg av mig. Vill någon titta så får de väl göra det då”, säger Benjamin.
Foto: Anette Nantell
Bild 13 av 19 Adam Spjuth är en konstnär och designer som uppträder under namnet Imaa Queen. ”Jag vill ju ägna mig åt det här på heltid men det är dyrt. Jag räknade ut att jag lade 400 000 på material förra året. Det säger en hel del.”, säger han.
Foto: Anette Nantell
Bild 14 av 19 Den här hösten har Cabaret Moulin en populär krogshow på det gamla danspalatset Törringelund utanför Malmö. Efter en ståtlig öppning med plymer följer ett färgstarkt pärlband av ekivoka ballongkonstnärer, Carola-imitationer och dragqueens på rullskridskor. Jonny (Babushka) Sebastian (Carina de Soleil) och Robin (Elecktra) ger allt på scenen.
Foto: Anette Nantell
Bild 15 av 19 Benjamin får hjälp med sminket av sin vän Love. ”Jag och Benjamin har lärt oss allt vi kan om smink på Youtube, som ALLA andra.”, skrattar Love. ”Men snälla, kan ni hjälpa mig med eyelinern, mina händer är alldeles för skakiga.”
Foto: Anette Nantell
Bild 16 av 19 Hemma i köket försöker Love dra upp dragkedjan i Benjamins långa glittriga klänning. ”Men jaha, kedjan går visst inte högre upp än så. Det är alltså dekolletage i ryggen”, utbrister Love förvånat. På köksbordet ligger magasinet Traktor.
Foto: Anette Nantell
Bild 17 av 19 En vanlig, men ovanlig lördagskväll i Åmål. Dragdrottningen Jane ger järnet på den lilla uppbyggda scenen på restaurang Kungens. På gatan utanför kör raggarna sin vanliga runda.
Foto: Anette Nantell
Bild 18 av 19 Isabel Nilsson är en av Cabaret Moulins största fans. Hon har sett alla deras shower.
Foto: Anette Nantell
Bild 19 av 19 Det har kommit ett trettiotal personer, i alla åldrar. En del känner Benjamin sedan tidigare, som hans lågstadielärare, andra har åkt hit ända från Uddevalla. Jane kliver upp på scenen i sina höga glitterklackar och hälsar publiken välkommen.
Foto: Anette Nantell