Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Truman show-inbillning” drabbar allt fler

Jim Carrey i "Truman Show" från 1998.
Jim Carrey i "Truman Show" från 1998. Foto: Alamy

Känner du dig iakttagen trots att ingen annan befinner sig i närheten? I så fall är du inte ensam. Allt fler verkar tro att de befinner sig i en hemlig dokusåpa, enligt en ny rapport.

Vanföreställningen kallas för ”Truman show-inbillning”, efter Peter Weirs film ”Truman Show” från 1998 med Jim Carrey i huvudrollen.

I filmen är huvudpersonen Truman uppväxt i en enorm filmstudio där dolda kameror filmar allt han gör. Själv känner Truman inte till inspelningen, men i den ”riktiga” världen är dokusåpan en enorm succé.

Bröderna Joel och Ian Gold myntade uttrycket ”Truman show-inbillning” 2008 efter att de studerat fem individer som hävdade att de filmades i hemlighet. I en ny rapport som släpptes i veckan i tidskriften Cognitive Neuropsychiatry hävdar bröderna att allt fler drabbas av inbillningen. Slutsatsen drar de efter att ha studerat hur ofta medier rapporterar om syndromen.

Ett exempel, som bröderna Gold visserligen inte hänvisar till men som ändå stämmer väl in på vanföreställningen, uppmärksammades nyligen i Illinois, USA. Där stämde en man tv-bolaget HBO på allt de äger eftersom mannen tror att tv-bolaget filmar hans liv.

Enligt sajten Buzzfeed.com hävdar mannen att HBO har hyrt ”advokater, tjänstemän, polis, psykiatriker, arbetsgivare, familj, vänner, grannar och medarbetare” för att tvinga honom kvar i dokusåpan.

Den som ser på många dokusåpor behöver dock inte vara rädd för att själv drabbas. Tv-tittande i sig orsakar inte vanföreställningar, enligt bröderna Gold. Däremot kan en redan existerande sjukdom, som schizofreni, påverkas av dokusåpor så att dessa formar sjukdomen.

Läs fem exempel på personer som har lidit av ”Truman show-inbillning”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.