Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Trump överträffar fiktionens ondska i ”House of cards”

Mildare än Trump?
Mildare än Trump? Foto: Netflix

DN:s Malin Ullgren om Netflixserien vars fjärde säsong drar igång på fredag.

När ”House of cards” återvänder på fredag, är det som om Frank Underwoods ondska har blivit relativ – i förhållande till själva verkligheten.

Serien började 2013, med en Barack Obama på väg mot sin andra mandatperiod. Med Obama som jämförelseobjekt framstod Underwoods sydstatsmanipulatör som extra ond. Men nu, när Donald Trump ingår i presidentskapets verklighetskuliss, tycks Underwood alltmer rimlig. Han är ju i alla fall inte uppenbart rasistisk och misogyn. Men ju mer amerikanskt och främmande något ter sig, desto mer europeiskt kanske det är?

I en intressant artikel på Dagens Arena skriver Per Wirtén om just hur Europa ”är späckat av framgångsrika trumpar: Le Pen, Åkesson, Wilders och andra” (1/3). Varpå säcken knyts ihop – också Underwood är ju från början en skapelse från brittiska BBC.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.