Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-27 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/tung-banksymalning-lyfts-nu-in-pa-museum-med-lyftkran/

Kultur

Tung Banksymålning lyfts in på museum med lyftkran

Graffitikonstnären Banksys verk på en betongmur i Wales ska nu fraktas till museum. Foto: Ashley Crowden/TT

Graffitikonstnären Banksys senaste muralverk ”Season's greeting” ska nu flyttas till ett lokalt museum. Det blir inte lätt. Å andra sidan väntas det locka 150 000 besökare årligen.

Banksy fortsätter att framgångsrikt skapa nya rubriker. Nu med en färska murmålning som väger nätta 4,5 ton. Arbetet med att göra det miljökommenterande verket flyttbart från den garagemur i Port Talbot, Wales, som det spraymålats på har därför tvingats pågå i veckor:

Transporten kräver omfattande ingenjörsinsatser. För att kunna frakta målningen har ett team specialister borrat i betongmuren för att kunna förstärka den. De har vidare byggt ett ramverk för att staga upp den och behandlat målningen med en specialharts för att bevara färglagret. 

Läs mer: Därför har Banksy lyckats förbli anonym 

Konstverket ska lyftas med kran och lastas på ett specialfordon för att förhoppningsvis kunnat flyttas med poliseskort i dag.

– Jag kommer att hålla för ögonen, säger ägaren, Ty’r Orsaf-galleristen John Brandler, till BBC. Han har betalat ett sexsiffrigt pundbelopp för verket som upptäcktes på garagedörren i december 2018.

Läs mer: Banksy sålde tavlor på gatan i Venedig 

Målningen som är utförd på två murdelar visar en pojke som räcker ut tungan för att fånga snöflingor – utan att veta att de är sotflagor. Brandler beskriver det som ett särskilt betydelsefullt Banksyverk.

– Målningen är viktig för den talar om utsläpp, om barnen och vår framtid, inte bara här i Port Talbot eller i Storbritannien utom om vår framtid på denna planet, menar han. 

Kommunpolitikern Rob Jones i Port Talbot är nöjd med hur den skygge konstnären Banksy nu satt orten i södra Wales på kartan.

– Det här verket har sannerligen givit oss mycket publicitet och vi hoppas nu på att många människor ska komma hit för att se målningen på dess nya plats.