Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Turerna kring Harvey Weinstein, #metoo och anklagelserna mot svenska medieprofiler – detta har hänt

01:20. Den mäktiga Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagas för övergrepp på kvinnor och sociala medier svämmar över av hashtaggen MeToo. DN sammanfattar vad som hänt.

Det började med anklagelser mot filmproducenten Harvey Weinstein, som ska ha förgripit sig på ett stort antal kvinnor i Hollywood under många år. Därefter kom en världsomspännande kampanj i sociala medier, anklagelser mot kända mediepersonligheter i Sverige, interna utredningar vid flera svenska mediebolag och en diskussion om var pressetiken tar slut. DN sammanfattar turerna i #metoo-kampanjen hittills.

Det hela börjar med en artikel i New York Times den femte oktober. Ett antal kvinnor inom filmbranschen i USA berättar om hur den mäktige filmproducenten Harvey Weinstein under lång tid begått övergrepp och sexuellt trakasserat kvinnor i branschen. Ashley Judd och Rose McGowan är två av de första namngivna skådespelarna att anklaga Weinstein för övergrepp. De första övergreppen som tidningen avslöjar ska ha skett för två årtionden sedan, när Weinstein bjudit upp Ashley Judd till ett möte på ett hotellrum, där han bett henne massera honom eller titta på när han duschar. Enligt tidningen har Weinstein vid flera tillfällen betalat kvinnor för att inte berätta om övergreppen.

I ett uttalande till tidningen skriver Weinstein efter artikeln att han ber om ursäkt för hur han tidigare har betett sig mot kvinnor, men att han försökt bättra sig. Han skriver också att han växte upp i en tid när reglerna för hur man skulle bete sig på en arbetsplats såg annorlunda ut.

Men snart följer ytterligare en artikel i tidningen New Yorker. Där träder fler kvinnor fram och berättar liknande historier om hur Weinstein sexuellt utnyttjat dem, och hur han i vissa fall hotat att förstöra deras karriärer om de inte går med på hans inviter. Weinstein svarar på artikeln genom sin talesperson Sallie Hofmeister, och menar att alla anklagelser om sex utan samtycke är falska, och att han aldrig hämnats på en kvinna för att hon inte svarat på hans inviter.

Men fler kvinnor ska träda fram. Över 30 kvinnor har nu vittnat om att Weinstein begått övergrepp mot dem. Samtidigt menar många i branschen att de inte hört talas om anklagelserna tidigare, men klipp sprids när kända personer i tv tidigare skämtat om Weinstein. I ett klipp som sprids säger Courtney Love i en röda mattan-intervju 2005 att hon vill varna unga tjejer i branschen för att följa med Weinstein om han bjuder upp dem till sitt hotellrum.

Weinstein avskedas av styrelsen för bolaget som han grundat tillsammans med sin bror Bob Weinstein, men innan han hinner gå ber han agenter i Hollywood att försvara honom. Tio dagar efter det första avslöjandet avgår Weinstein själv från bolagets styrelse. Weinstein utesluts även ur den brittiska filmakademin Bafta, och några dagar senare slängs han ut även från Oscarsakademin, som under åren tilldelat producenten fem Oscarsstatyetter för ”årets film”.

Även flera manliga Hollywoodskådespelare ansluter sig till kritiken mot Weinstein. Colin Firth berättar att han skäms över att han inte agerat när han tidigare hört vittnesmål om Weinstein. Stellan Skarsgård berättar i en intervju med SVT:s Kulturnyheter att det är meningslöst att sparka mer på Weinstein, då det här problemet är mycket större än ”enstaka rötägg”. Skådespelaren Helena Bergström menar också att Weinstein-skandalen har rört upp något som kommer få effekter i branschen. Hon berättar att hon själv utsatts för sexuella inviter, som hon försökt parera.

– Det kokar nu, efter Weinstein speciellt men redan innan med kvinnor i Hollywood som kräver bättre roller och lika lön för lika arbete. Även här i Sverige har vi älskat det manliga geniet och accepterat så mycket saker som män har gjort därför att ”de är konstnärer”. Men dagens unga accepterar inte det här längre, säger Bergström till TT.

Läs mer: DN sammanfattar turerna kring Harvey Weinstein.

Den 15 oktober går den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano ut och ber kvinnor att på sociala medier ansluta sig till hashtaggen #metoo och där berätta om de också blivit utsatta för övergrepp. Kampanjen får snabbt starkt gensvar, och på bara några timmar har 25.000 personer anslutit sig till hashtaggen. Tre dagar efter uppropet uppger Facebook att 6,5 miljoner personer använt hashtaggen #metoo, och i Sverige har 11.500 inlägg på Twitter spridits under hashtaggen.

– Det har aldrig varit tydligare hur gigantiskt problemet med sexuella trakasserier mot kvinnor är. Det är en kultur. Sociala medier kan bidra till att ge röst åt kvinnor och visa att det är något vi måste förändra, säger Frida Boisen, digital chef på Bonnier tidskrifter och sociala medier-expert till DN på måndagen.

Flera experter som DN talar med säger att kampanjen är viktig för att fler ska våga tala om hur de utsatts.

– Det här gör att vi kan prata om det på fikaraster, och att fler kan ha med sig frågan i mötet med elever, studenter, patienter eller andra man borde ta upp frågan med. Det föder de goda åtgärderna, och kan göra att människor har bättre beredskap framåt. Och framför allt är det viktigt att de utsatta vågar prata om det, eftersom det är otroligt helande att våga berätta. Att den här kampanjen den här gången är internationell visar en enorm kraft, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid.

Samtidigt går flera kvinnor i Sverige under hashtaggen ut och berättar om personer i mediebranschen som ska ha utsatt dem för övergrepp. Flera av personerna namnges. En journalist på Aftonbladet anklagas för våldtäkt av en kvinnlig medieprofil, och flera andra kvinnor vittnar i sociala medier om sexuella närmanden från mannen. En av TV4:s mest kända profiler anklagas för sexism och närmanden, och en SVT-chef anklagas för sexuella trakasserier i form av bland annat ”pussar och kramar” på arbetsplatsen.

Läs mer: Maria Schottenius: När kvinnorna på Aftonbladet fick nog av tafsandet

Uppgifterna sprids och de anklagade personerna namnges på sociala medier. Samtidigt kritiseras flera mediehus för att inte namnge personerna som anklagats, och en pressetisk diskussion påbörjas om när namn bör publiceras eller inte.

– Frågan man måste ställa sig är om det finns någon ”skälig grund” att sprida en uppgift, säger Mårten Schultz, som är professor i civilrätt och expert på förtalsmål till DN.

DN har än så länge valt att inte publicera namnen på några av de utpekade svenska medieprofilerna.

– En anklagelse från en person mot en annan person på sociala medier är inte skäl nog för att namnge någon – hur grova anklagelserna än är. Det krävs betydligt mer substans än så. Vi följer pressetiska regler där tröskeln för att namnge någon som är misstänkt är mycket hög – och här finns inte ens en formell misstanke, säger DN:s redaktionschef Caspar Opitz på måndagen till tidningen.

Aftonbladet-medarbetaren som anklagas för våldtäkt och sexuella närmanden tar på tisdagskvällen timeout och tidningens chefredaktör Sofia Olsson Olsén skriver i Aftonbladet att tidningen har nolltolerans mot sexuella trakasserier och att man utreder personen internt.

”Till de kvinnor som fört fram anklagelser mot vår medarbetare vill jag säga: Tro inte att vi misstror er. Vi har hört vad ni sagt och vi kommer att göra vårt yttersta för att få fram sanningen”, skriver hon.

TV4-ledningen håller på onsdagen ett extrainsatt möte efter anklagelserna mot kanalens profil. Kanalens programchef Anna Rastner skriver till DN att det har förekommit intern kritik i samband med en produktion som personen har varit delaktig i, och att man tidigare har vidtagit åtgärder efter kritiken, även om hon inte vill gå in på vilka åtgärder det var.

För DN berättar en kvinna som tidigare arbetat nära den anklagade TV4-profilen att han under en fest stoppat handen i hennes bikinitrosor och fört in fingrarna i hennes underliv. Senare sökte han upp henne på inspelningsplats.

– Han sa att jag skulle tänka mig för om jag ville ha en fortsatt karriär inom tv-branschen, berättar hon för DN.

På torsdagseftermiddagen meddelar TV4 att profilen har tagits ur tjänst.

Instagramprofilen Tora Rydelius delar tidigt under kampanjen ett inlägg där en svensk medieprofil anklagar Aftonbladet-medarbetaren för våldtäkt. Efter publiceringen strömmar det in meddelanden till henne från personer som säger att de blivit utsatta för övergrepp av kända personer i Sverige. Hon publicerar vittnesmålen, och säger till DN att det är självklart för henne att publicera för att belysa vilket stort problem detta är. Samtidigt menar hon att många av de som hört av sig till henne är rädda för att bli misstrodda när de pekar ut personer med makt, och därför inte vågar gå ut med sina namn. Därför publicerar Tora Rydelius vittnesmålen anonymt.

– Det är kanske hundra personer som hört av sig till mig. De berättar om sexuella trakasserier och våldtäkter. Flera av dem berättar om samma personer, säger hon till DN på tisdagen.

På onsdagen skriver tidningen ETC att även SVT startar en internutredning mot ”en högt uppsatt chef” med anledning av de anklagelser som framkommit i sociala medier. Personen arbetar inte på SVT under tiden för den interna utredningen.

– SVT är en stor arbetsplats som inte är förskonad från den här typen av grejer, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, till DN om utredningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.