Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Tv-avgiften höjs med sju procent

Foto: Alamy

Från och med den 1 juli höjs radio- och tv-avgiften med 12 kronor per månad. Samtidigt förutspås antalet betalande hushåll minska i år.

Tv-avgiften ska utredas på nytt och kan i framtiden komma att ersättas med en skatt. Men än så länge har den många år kvar att leva och nu genomför regeringen en avgiftshöjning. Från och med den 1 juli blir tv-avgiften 12 kronor högre varje månad, eller 144 kronor dyrare per år. Det motsvarar en höjning med sju procent.

– Vi gör det därför att pengarna är slut på kontot för public service, det så kallade rundradiokontot. Och anledningen till att pengarna har tagit slut är att avgiften inte har höjts på hela sex år, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Förra året slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att innehav av dator, telefon eller surfplatta inte medför avgiftsplikt. Det har lett till att Radiotjänst i Kiruna har fått betala tillbaka avgifter och för 2015 förutspås att antalet betalande hushåll kommer att minska. Om den utvecklingen fortsätter uppstår i längden en situation där allt färre tv-innehavare tvingas betala allt högre avgift för allt fler datorinnehavares tv-tittande.

– Svenska folket har visat under en längre tid att man är beredd att betala för oberoende och högkvalitativ public service. Om det skulle vara så att fler väljer att inte betala för allt det som public service ger, då måste vi se över finansieringen. Prognosen är något färre betalande i år, men det är från en mycket hög siffra i fjol. 2014 var all time high i betalningsförmåga, säger Alice Bah Kuhnke.

År 2020 ska ett nytt sändningstillstånd för public service finnas på plats. Partierna i kulturutskottet är eniga om att en parlamentarisk kommitté ska utreda tv-avgiften och enligt kulturministern kommer kommittén att tillsättas inom de närmaste åren.

– Det är oerhört viktigt att vi har en bred politisk överenskommelse och gemensam syn, eftersom vi alla tycker att det är viktigt med en oberoende radio och tv.

Fakta. Finansiering av public service
  • För närvarande får public service-bolagen automatiskt två procents höjning av resurstilldelningen varje år för att täcka löne- och kostnadsökningar.
  • Nuvarande tv-avgift är 2 076 kronor per år. Den går till Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR).
  • Enligt radiolagen är medborgarna skyldiga att betala tv-avgift om de äger en tv-mottagare.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.