Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/tv-profil-frias-aven-i-hovratten/

Kultur

Tv-profil frias även i hovrätten

Svea hovrätt på Riddarholmen Foto: Leif R Hansson/TT

Den tv-profil som har anklagats för att ha begått en våldtäkt 2008 frias även i hovrätten. Det meddelade hovrätten i en dom som offentliggjordes på tisdagen.

Rätta artikel

Hovrätten fastställer tingsrättens friande dom. Enligt målsäganden skedde det påstådda brottet i en badtunna under en personalfest hos tv-profilen 2008. 

En förutsättning för att mannen skulle kunna dömas för våldtäkt är att han med våld tvingade henne att tåla den påstådda sexuella gärningen, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. Detta mot bakgrund av att en annan straffbestämmelse kring våldtäkt gällde vid den aktuella tidpunkten. 

Enligt hovrätten har det dock inte gått att bevisa att någon våldsanvändning skett. Därför har rätten inte heller funnit skäl att ta ställning till det påstådda sexualbrottet. 

Till skillnad från tingsrätten börjar hovrätten sin prövning med påståendet om våldsanvändning: 

– Hovrätten anser att det mot bakgrund av den långa tid som gått sedan händelsen krävs att målsägandens berättelse i alla delar får klart stöd av övrig utredning. Hovrätten finner att målsägandens påstående om våldsanvändning inte fått sådant stöd. Redan på grund av detta ska mannen frikännas från åtalet, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet, i pressmeddelandet. 

Hovrätten avslår också målsägandens skadeståndsyrkande.

Advokat Hanna Lindblom välkomnar domen från Svea hovrätt, som frikänner hennes klient från alla misstankar:

– Det var förväntat och en extremt lång och onödig väntan, säger Hanna Lindblom till DN.  

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz skriver till DN i en kommentar:

”Min klient är så klart ledsen över att hovrätten inte kom fram till en fällande dom. Hon ångrar dock inte att hon överklagade tingsrättens dom. Prövningen i hovrätten har varit viktig för henne för att bearbeta hennes trauma och kunna gå vidare i livet.

Jag har hela tiden valt att inte svika henne utan snarare kämpa för hennes rättigheter. Och vi har kämpat i motvind och i uppförsbacke utan åklagare. Nu behöver min klient fokusera på sitt mående och försöka gå vidare i livet. Hon bär på ett trauma som kommer ta mycket lång tid att bearbeta.”

Tv-profilen har tidigare friats i tingsrätten. Själv har han nekat till de våldtäktsanklagelser som offentliggjordes i både sociala och etablerade medier under metoohösten 2017. 

När en enig tingsrätt i juni 2018 friade den åtalade från misstankarna skedde det av två huvudsakliga skäl: bevisningen ansågs inte vara ”tillräckligt robust” och det hade gått för lång tid mellan händelsen och målsägandens polisanmälan nio år senare. 

Enligt chefrådmannen hade rätten tagit särskild hänsyn till ”risken för felaktiga minnesbilder”.  

I åtalet mot mannen i tingsrätten menade åklagaren att handlingen som tv-profilen utsatt kvinnan för var att jämföra med ett samlag. Den viktigaste bevisningen var kvinnans egen berättelse samt vittnesuppgifter om kvinnans upprörda känslor vid händelsen.

Pressens Opinionsnämnd (PON) klandrade flera olika medier, bland annat Dagens Nyheter, för att ha publicerat namnet på tv-profilen i samband med rapporteringen om anklagelserna och rättsfallet.