Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/tv-recension-netflix-vilda-tiger-king-tar-verkligheten-till-en-ny-niva/

Filmrecensioner

Tv-recension: Netflix bindgalna ”Tiger king” tar verkligheten till en ny nivå

”Tiger king”.
”Tiger king”. Foto: Netflix

Netflix nya true crime-dokumentär har tagit strömningsvärlden med storm. ”Tiger king” är en makalöst galen, skamlöst underhållande och en plågsamt sorglig true crime-serie om en brokig samling excentriker som är besatta av stora kattdjur. 

För två år sedan kom den häpnadsväckande sektdokumentären ”Wild wild country” som skildrade de osannolika turerna kring Baghwanrörelsen och dess infekterade konflikt med bygrannar i Oregon. Sedan dess har tv-världen undrat om det gick att hitta en mer utflippad historia från verkligheten. 

I veckan kom svaret. Den nya Netflixdokumentären ”Tiger king” tar verkligheten till en helt ny nivå och är med all säkerhet något av det mest galna som visats i strömningsvärlden. En lika sorglustig som skamlöst underhållande true crime-historia om amerikanska original som förenas i sin besatthet av tigrar och andra stora kattdjur. 

Tigrarna visar sig bara vara toppen på ett isberg av polygama äktenskap, metaamfetamin, mordkomplotter, amputationer, försvunna personer och kitschiga musikvideor, människor i tigerdräkter och sektliknande djurparker. 

I centrum för denna större-än-livet-upplevelse står supernarcissisten Joe Schreibvogel, alias Joe Exotic som säljer in sig själv med frasen ”en gay, pistolviftande bonnläpp med hockeyfrilla”. Han är också zooägare, countrysångare, webb-tv-personlighet, polygamist och politiker. 

Numera kan han också lägga till ”fängelsekund” till sitt digra cv. Redan i inledningen avslöjar filmskaparna att Joe Exotic kommer att möta samma öde som sina tigrar –  att hamna i buren. 

Det är kulmen på en vendetta med hans hatobjekt nummer ett – djurrättsaktivisten Carole Baskin – ”Kattdjurens Moder Teresa” – som försökt sätta stopp för Joe Exotics vårdslösa men lukrativa affärsverksamhet. Samtidigt anklagas Baskin av sina tidigare styvdöttrar för att ha mördat deras stenrika pappa och matat tigrarna med liket. Ja, ni fattar...

Ironiskt nog visar sig de båda antagonisterna ha mer gemensamt än vad de kanske skulle vilja medge. Båda har fyllt sina känslomässigt svarta hål från en kärlekslös uppväxt med en besatthet av vilda djur.

Tillsammans med andra har de lyckats så bra att man talar om en ”tigerkris” i USA. Idag finns det fler tigrar i fångenskap i USA än vad det finns tigrar i det fria i hela världen. Baksidan är att det lett till okontrollerade genpooler och djur som dödar människor.  

Carole Baskin i ”Tiger king”.
Carole Baskin i ”Tiger king”. Foto: Netflix

Carole Baskin har kallat serien för ”slipprig och sensationslysten”. Hon menar att regissörerna gjorde den under falska förespeglingar om att det skulle handla om kattdjurens svar på ”Blackfish”, dokumentären som handlade om vanskötta späckhuggare på temaparken SeaWorld. 

”Tiger king” är zoovärldens svar ”Spinal tap” med excentriska figurer som är som hämtade ur en roman av Carl Hiaasen eller Elmore Leonard.

Delvis får man nog ge henne rätt. Även om ”Tiger king” är baserad på verkligheten så är sanningen antagligen det första offret i denna historia. Ändå är det en beroendeframkallande serie som är klippt med en komisk tajmning, effektivt berättad och med en drös obetalbara one-liners från verklighetens folk.

Jeff Lowe i ”Tiger king”.
Jeff Lowe i ”Tiger king”. Foto: Netflix

”Tiger king” är zoovärldens svar på ”Spinal tap” med excentriska figurer som är som hämtade ur en roman av Carl Hiaasen eller Elmore Leonard. Till exempel Las Vegas-playboyen Jeff Lowe som använder tigerungar för att ragga kvinnor till trekanter tillsammans med sin fru, samt drogbaronen Mario Tabraue som är förebild för Tony Montana i ”Scarface” (filmen berättar att han sålde droger för att finansiera sitt djurberoende).

Även om det knappast är särskilt hälsosamt att se ”Tiger king” så är det en upplevelse man aldrig kommer att glömma. Som tittare drabbas man också av den tragikomiska insikten av att världen är ett galet zoo. Och att människan inte bara är det farligaste djuret utan också det mest bisarra. 

Läs mer: Tigerkungens mordkonspiration sätter ljus på USA:s tigerkris