Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Tv-recension: ”Stranger things 2” en skräckfylld nostalgitripp

Även om "Stranger things 2" inte erbjuder samma nyhetens behag eller chockeffekter som förra omgången, är det med skräckblandad förtjusning man återvänder till Hawkins igen. Helena Lindblad om nya säsongen av ”Stranger things”.

4

Tv-serie

”Stranger things 2”

Serieskapare: Matt Duffer,  Ross Duffer

I rollerna: Winona Ryder, Noah Schnapp, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, David Harbour med flera (Netflix).

Den nostaligimpregnerade hybridserien "Stranger things" var förra sommarens stora tv-upptäckt, en ömsint men knappast ofarlig hyllning till Steven Spielbergs och Stephen Kings åttiotal. En främmande fågel i tv-serieutbudet med sin djärva blandning av stenhårt ungdomsperspektiv, ömsint nostalgi och vuxna skräckvisioner av försvunna barn.

Andra säsongens nio entimmesavsnitt utspelar sig nästan ett år efter de dramatiska händelserna i småstaden Hawkins. Året är 1984 och den forna b-skådisen Ronald Reagan är på väg att mosa Demokraternas Walter Mondale och vinna ytterligare en presidentperiod med Georg W Bush som sin sidekick.

Quiz: Vad kan du om åttiotalets skräckfilmer?

Men i Hawkins känns åttiotalet politiskt sett långt bort, trots alla känslomässigt perfekt placerade tidsmarkörer. Det kalla kriget-inspirerade femtiotals-paranoida forskningscentret – som spelade en fasansfull roll i första säsongen – är fortfarande i bruk. Vetenskapsmän fortsätter hålla portarna öppna till den postapokalyptiska skräckvärlden, "the upside down", som ligger parallellt med Hawkinbornas förment trygga verklighet.

Lilla, sköra Will (Noah Schnapp), som hölls fången i "the upside down" under hela förra säsongen, försöker desperat passa in i den vanliga världen. Men de mardrömslika erfarenheterna läcker hela tiden in i hans plågade sinne. Posttraumatisk stress, säger läkarna. Men varför är hans visioner av ett nytt monster, sju resor värre än förra gången, så levande? Will beskriver med åttiotalsmässig exakthet hur han känner sig som om han var fången mellan bildskivorna i en viewmaster.

Andra säsongen av "Stranger things" gör inget radikalt nytt utan satsar snarare på fördjupning av redan existerande teman. Upphovsmännen, bröderna Duffer, knyter förstås ihop en del trådar och reser inte oväntat ett slags äreminne över den omåttlig populära tonåringen Barb Holland (spelad av Shannon Purser) som fick betala det högsta priset när de två verkligheterna kolliderade.

Bland de nya rollfigurerna som introduceras kan man nämna rödhåriga Max, en arkadspelare av rang, som delvis får ersätta den telekinetiska Elevens (Millie Bobby Brown) roll i Wills charmiga killgäng.

Även om "Stranger things 2" inte erbjuder samma nyhetens behag eller chockeffekter som förra omgången, är det med skräckblandad förtjusning man återvänder till Hawkins igen.

DN väljer: Här är höstens 10 bästa tv-serier

De fint utmejslade rollfigurerna, såväl barn, tonåringar som vuxna är utvalda med stor fingertoppskänsla, balanserar hela tiden upp de surrealistiska skräckeffekterna.

Sean Astin, som delvis repriserar in gamla barnroll i "Goonies - dödskallegänget" från 1985 fast som vuxen, frontar en armé av åttiotalsikoner som Schwarzeneggers Terminator, Devo som sjunger "Whip it", Farah Fawcett med flera.

Men "Stranger things" använder knappast den fonden för att skapa balsam för själen - vilket förstås är det riktigt originella med serien. Snarare är nostalgin återigen ett grepp för att betona och förstärka känslan av utanförskap, förlust och förlorade barndomar som löper som en mörkt blodfärgad tråd genom storyn.

DN ger dig hela listan – här är höstens alla 70 tv-serier

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.