Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/tv-serier-rensar-ut-blackface/

Kultur

Tv-serier rensar ut ”blackface”

Foto: PictureLux / The Hollywood Archive / Alamy Stock Photo

I svallvågorna av Black lives matter-protesterna nagelfar Hollywood sina arkiv efter gamla synder som kan tänkas väcka anstöt i dag.

TT Text

Senaste exemplet är NBC, som har klippt om en scen i komediserien ”The office”, skriver Variety.

Det rör sig om ett avsnitt från 2012 där en skådespelare med så kallat ”blackface” skymtar förbi när rollfiguren Dwight firar traditionell nederländsk jul med en svartsminkad ”Zwarte Piet”, vilket får hans kollegor på kontoret att protestera.

Innan dess plockade strömningstjänster bort ett helt avsnitt av komediserien ”Community” där Ken Jeongs rollfigur Mr Chang spelar rollspelet ”Dungeons & dragons” svartmålad som en ”dark elf”.

Tidigare har flera avsnitt av ”30 rock” och ”Scrubs” plockats bort eftersom de har haft scener med mörksminkade vita skådespelare.

I veckan följde också programledaren Jimmy Kimmel andras exempel och bad om ursäkt för att han använt blackface i sketcher under 1990-talet, rapporterar CNN.

”Blackface” är från början en amerikansk form av teatersminkning för att stereotypiskt porträttera mörkhyade, och betraktas i dag som rasistiskt.

Läs mer: ”Simpsons” ändrar sig om icke-vita röster

Ämnen i artikeln

Tv-serier
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt