Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Tv-stjärna kommer ut – nobbar rysk filmfestival

Foto: Dan Steinberg/AP/Scanpix

Wentworth Miller, känd från tv-serien ”Prison Break”, tackar bestämt nej till inbjudan från Sankt Petersburgs filmfestival. Orsaken är Rysslands behandling av homosexuella, skriver han, och kommer även själv ut som gay.

”Tack för er vänliga inbjudan. För någon som njutit av tidigare besök i Ryssland och som också kan hävda ett visst ryskt påbrå skulle det göra mig glad att säga ja. Men, som homosexuell man måste jag avböja”, skriver Wentworth Miller i ett brev som publicerats på den amerikanska hbt-organisatonen Glaads hemsida.

Wentworth Miller, 41 år, slog igenom och Golden Globe-nominerades som huvudrollen Michael Scofield i tv-serien ”Prison Break” som sändes av TV 3 och som också Peter Stormare spelade i under två säsonger. Som debuterande manusförfattare har han i år blivit rosad för ”Stoker” av hyllade regissören Park Chan-wook och med bland andra Nicole Kidman.

”Jag är djupt besvärad av den ryska regeringens nuvarande attityd och behandling av homosexuella män och kvinnor. Situationen är på inget sätt acceptabel och jag kan inte med gott samvete delta i ett festligt tillfälle där värden är ett land som systematiskt förnekar människor som mig rätten att leva och visa vår kärlek öppet.”

Spekulationerna kring Wentworth Millers privatliv har särskilt under genombrottstiden varit intensiva. Han har förnekat att han skulle vara gay och förklarat att hans avsaknad av partner hade att göra med att han var blyg och fokuserad på karriären. ”Kanske, om och när omständigheterna förbättras, kommer jag att vara fri att fatta ett annat beslut. Tills vidare”, avslutar han sitt brev.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.