Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/tv4-avslutar-allt-samarbete-med-timell/

KULTUR

TV4 avslutar allt samarbete med Timell

STOCKHOLM 20110513, Martin Timell.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Programledaren Martin Timell får sparken av TV4. Allt samarbete avslutas efter de senaste dagarnas avslöjande, meddelar tv-bolaget.

TV4 har redan stoppat sändningen av succéprogrammet ”Äntligen hemma” och tagit bort alla andra program med Martin Timell i samt tagit honom ur tjänst. Kanalen går nu vidare och avslutar allt samarbete med programledaren. Det framkom efter ett internt krismöte på måndagen.

TV4 Nyheterna säger att ledningen är ”djupt skakad” över det som har hänt, och TV4:s vd Casten Almqvist kallar Martin Timell för ett ”enskilt rötägg” och att situationen kring programledaren är ett undantag.

– Det har funnits en tolerans med den här personen men det är det slut med nu. Det är nolltolerans som gäller, säger han till TV4 Nyheterna.

Kontraktet med Martin Timell som löpte flera år framåt är uppsagt, enligt Almqvist.

– Vi avslutar allt samarbete med Martin Timell, säger han.

Ledningen har nu beslutat att vidta en rad åtgärder efter anklagelserna mot Martin Timell för att det inte ska hända igen, utöver den utredning som man har gett advokatfirman Setterwalls i uppdrag att utföra.

Medarbetare på ”Äntligen hemma” har berättat om rasistiska, homofoba och sexuella trakasserier som Timell har utfört under en lång tidsperiod. Samtidigt ska både ledningen i produktionsbolaget Meter och ledningen på TV4 haft kännedom om förhållandena i många år, utan att agera mot Timell.

• Läs mer: TV4 kände till uppgifterna i flera år.

Casten Almqvist säger till TV4 Nyheterna att han har känt till den dåliga arbetsmiljön på ”Äntligen hemma” sedan 2016 men att han trodde att den hade blivit bättre efter samtal med Martin Timell.

Att ingen av de ansvariga cheferna ställs till svars får kritik. Men Casten Almqvist säger att han ett högt förtroende för Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk som han menar har rannsakat sig själva.

– Vi vet att vi har gjort fel, säger han.

• Läs mer: TV4:s vd: Vi har blundat för problemen.

TV4 ska nu gå ut till alla produktionsbolag med en inbjudan till samtal för att förhindra en dålig arbetsmiljö. Det ska även skickas ut en medarbetarenkät för att se om det förkommer ytterligare kränkningar på kanalen.

Enligt Ann Johansson, klubbordförande på journalistförbundet TV4, måste kanalen även låta vikarier och anställda på produktionsbolag svara i personalundersökningar för att förbättra arbetsmiljön, eftersom de kan vara mest utsatta.

– Det är viktigt att inte bara de fasta medarbetarna får svara på enkäter om trivsel. Vi tycker att det är viktigt att även vikarier får vara med, säger hon till TV4 Nyheterna.

DN söker Martin Timell för en kommentar.