Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

TV4 bryter samarbete med Metros Viralgranskaren efter Mats Qvibergs uttalanden

TV4.
TV4. Foto: Magnus Hallgren

Efter Metros nya ägare Mats Qvibergs omtalade intervju med högerpopulistiska Nyheter Idag väljer TV4 att avsluta samarbetet med Metros Viralgranskaren.

Metros redaktion Viralgranskaren har under tre månaders tid medverkat i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, för att motverka spridandet av falska nyheter och desinformation.

Läs mer: Mats Qviberg vill sparka ”stalinist” på Metro

Nu skriver TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle, Viveka Hansson, i ett blogginlägg att samarbetet mellan redaktionerna upphör. Anledningen är de uttalanden som Metros nya ägare Mats Qviberg gjort i en kritiserad intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, där han bland annat hotat avskeda ”stalinister” på Metros redaktion.

Uttalandena ”väcker farhågor kring redaktionens möjligheter att framöver jobba helt självständigt”, skriver Viveka Hansson i blogginlägget. Hon skriver att TV4 framöver kommer att ”pröva andra sätt att lyfta frågorna kring källkritik”.

Läs mer: Mats Qviberg ber om ursäkt för uttalande om ”stalinister”

”Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid.”

Samarbetet mellan ”Nyhetsmorgon” och Viralgranskaren var tänkt att vara fram till valrörelsen 2018, men avslutas nu efter att ha inletts i februari.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.