Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/tv4-journalister-kraver-att-svt-stoppar-nya-planerna/

Kultur

TV4-journalister kräver att SVT stoppar nya planerna

Foto: Eva-Karin Gyllenberg

I en debattartikel i Journalisten riktar 14 journalister på TV4 skarp kritik mot SVT och programdirektör Jan Helin.

Journalisterna kräver att SVT backar från planerna på att sända ett nyhetsblock klockan 22.00, samtidigt som TV4 Nyheterna.

I slutet av oktober skrev Jan Helin och Helena Olsson, beställare för nyheter, samhälle och dokumentär på SVT, om planerna för att utveckla journalistiken på public servicebolaget. De beskrev bland annat förändringar för arbetet med de lokala nyheterna:

”Från årsskiftet samlar vi alla lokala nyheter i den största kanalen, SVT1, och erbjuder publiken en lokal nyhetssändning klockan 22.00 i SVT1, följt av sena Rapport. Det är en uppvärdering av lokala nyheter som vi tror kommer att passa SVT1-publiken vid den tiden”, skrev Jan Helin och Helena Olsson.

Planerna att inrätta ett nyhetsblock klockan 22.00 har, som DN tidigare rapporterat, inte tagits väl emot på TV4, då det under många år varit ordinarie sändningstid för TV4 Nyheterna. Vd Casten Almqvist har menat att beslutet strider mot public service-bolagens nya villkor, som nyligen klubbades igenom i riksdagen. 

Jan Helin. Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Det är en stor upprördhet på hela redaktionen. Folk ser det som ett angrepp”, säger nyhetsankaret Anna Lindmarker till Aftonbladet på onsdagen, efter att 14 journalister på TV4 skrivit en debattartikel i Journalisten där man kräver att SVT stoppar de nya planerna.

”Det innebär att sändningarna krockar och att publiken tvingas välja mellan programmen i stället för att kunna ta del av en mångfald av nyheter under hela kvällen”, skriver journalisterna i debattartikeln. De menar att SVT bryter mot det nyligen beslutade sändningstillståndet om att ”utforma en verksamhet som värnar en mångfald av perspektiv”.

– Vi har inget emot SVT eller konkurrens, men nu måste tittarna välja mellan SVT och TV4 när de ska få rapportering om till exempel ett sprängdåd i Malmö. I stället för att de kan få båda vinklarna måste de välja en. Vad är det bra för? Mångfald är viktigt. Det är faktiskt respektlöst av SVT, och journalister emellan. Jag blev paff när jag fick veta det. Det är så jäkla onödigt av SVT. Så låg nivå, säger reportern Therese Cedergren till Journalisten. 

Jan Helin har tidigare bemött kritiken som riktats mot beslutet. Han skrev då att SVT:s lokala nyheter består av ett ”helt annat erbjudande än TV4:s uppskattade nyhetssändning som är en full nyhetstimme med riksperspektiv”.

”TV4 valde att lägga ner sina lokala nyheter 2014. Vi hade haft en annan situation i konkurrenshänseende om TV4 valt att ha kvar sändningarna. Dessutom har vi aktivt valt att inte, som är den gängse programmeringen, inleda sändningen med sena Rapport. Det hade varit att gå rakt emot TV4 Nyheterna med riksnyheter. Det bör vägas in i kritiken från Casten Almqvist om hänsyn till kommersiella mediebolag”, skrev Jan Helin till DN.