Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

TV4:s vd: Vi har blundat för problemen

Martin Timell.
Martin Timell. Other: Mikael Sjöberg/XP/SCANPIX

Casten Almqvist, vd för TV4, bekräftar att de problem som Martin Timell orsakat har varit kända, men att programbolaget blundat för dem.

– Det är uppenbart att vi har varit med att bidra till det här. Det finns anledning att säga att vi har blundat för det, säger vd Casten Almqvist till sin egen kanal om de sexuella trakasserier som är temat för det pågående upproret Metoo.

DN avslöjade på fredagen att Meter, produktionsbolaget bakom TV4:s flaggskepp ”Äntligen hemma”, krävt att få peta Martin Timell och kunde bekräfta att problemen med programledaren varit kända i många år. Casten Almqvist vill inte kommentera det.

– Vårt fokus nu är att bara titta framåt, säger han.

Almqvist säger att man för ett drygt år sedan tagit krafttag som gjorde sakerna bättre, men att det nu visar sig inte ha stämt.

Läs mer: TV4 kände till uppgifterna i flera år

– Det spiller över på oss i ledningen, det spiller över på vårt företag och vårt fina varumärke. TV4 står för motsatsen: alla människors lika värde, tolerans, medmänsklighet och allt det som vi kämpar för. Vår arbetsplats och våra program får sig en rejäl törn av en sådan här historia, varför vi tar det på så stort allvar, säger Casten Almqvist.

Läs mer: Samtliga program med Martin Timell stoppas

Martin Timell har, enligt en lång rad öppna och anonyma källor, i många år kränkt människor med sexistiska, rasistiska, homofoba eller allmänt mobbande uttalanden. Därtill anklagas han för att ha begått sexualbrott, bland annat för att ha blottat sig för en kollega på en gala och för att ha fört upp fingrar i en annan kollegas underliv framför arbetskamrater på en sommarfest.

Läs mer: Kvinna vittnar om övergrepp av Martin Timell

– Det finns anledning att påstå att vi har skyddat honom och det är i sådant fall helt oacceptabelt, men vi ska med en extern utredning ta reda på exakt vilka fel och brister vi har gjort oss skyldiga till, säger Casten Almqvist.

– Det finns inget som pekar på att Martin Timell kommer att göra tv för TV4 igen. Hans kontrakt är en teknisk eller ekonomisk fråga och för mig är det här mycket större, att gå till botten med vad som kan vara ett beteende, men som förhoppningsvis är ett enskilt undantag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.