Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Två instanser gav Svenska Akademien rätt om vräkning

Svenska Akademien äger flera fastigheter på Södermalm, bland annat denna på S:t Paulsgatan.
Svenska Akademien äger flera fastigheter på Södermalm, bland annat denna på S:t Paulsgatan. Other: Christine Olsson

Såväl Hyresnämnden som Svea hovrätt prövade fallet då en kvinna sades upp från en av Svenska Akademiens lägenheter i Stockholm 2016. Båda domstolarna ansåg att försummelserna med hyresskulder och utebliven betalning var så allvarliga att kvinnans hyresavtal skulle avslutas.

Dagens Nyheter har tidigare skrivit om Aftonbladets uppgifter att en kvinna vräktes från en lägenhet i en av Svenska Akademiens fastigheter vid Mariatorget i Stockholm. 

DN har nu själv granskat handlingarna i de instanser som prövade ärendet. Kvinnan hade bott i lägenheten sedan 1997 men stod ensam på kontraktet sedan 2014, varefter problemen med betalningarna började.

I ett beslut från hösten 2015 konstaterade Hyresnämnden att upprepade förseningar med hyran samt delar av en gammal hyresskuld inte hade betalats, trots påstötningar från hyresvärden. Nämnden slog fast att ”…betalningsförsummelser som förekommit är så allvarliga att XX (hyresgästens namn) genom dessa har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte ska förlängas”.

Hyresgästen överklagade saken till Svea hovrätt som kom till samma slutsats. Hovrätten konstaterade att hyran uteblivit vid flertal tillfällen, att kvinnan upplysts om vikten av att hon betalar i tid och att hyresavtalet annars kan sägas upp.

Att kvinnan slutligen betalade sin hyresskuld – två månader efter Hyresnämndens beslut – och till domstolen sa att hon i framtiden strukturerat upp sin ekonomi så att framtida hyror skulle kunna betalas togs i beaktande av hovrätten, men ansågs ändå inte tillräckligt.

Försummelserna var av så allvarlig art att hyresavtalet inte bör förlängas, slog en enig Svea hovrätt fast.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.