Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Typsnittet Calibri kan fälla Pakistans premiärminister

Foto: Aamir Qureshi/AFP

Typsnittet Calibri kan komma att fälla Pakistans premiärminister. Historien, som började med läckan Panamadokumenten, har nu blivit en social trend under hastaggen #fontgate.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif var en av nära 150 politiker som förra året pekades ut i Panamadokumenten, läckan från advokatbyrån Mossack Fonseca som beskrivits en av historiens största. Tillsammans med sin dotter, Maryam Sharif, kunde premiärministern knytas till bolag i skatteparadis som köpt lyxfastigheter i London.

Korruptionsanklagelserna mot familjen har alltsedan dess varit en vida omdiskuterad fråga i landet. En utredning har också inletts, delvis för att avgöra vem som egentligen är ägare till fastigheterna. Många bedömare anser att historien kan komma att fälla premiärministern om det visar sig att han personligen varit inblandad.

Maryam Sharif har hävdat att hennes bror, en affärsman som står utanför politiken, är ägare till fastigheterna. Nyligen lade hon också fram dokument som skulle bevisa ägarskapet och som sades var undertecknade 2006. Men dokumenten har kommit att få helt andra konsekvenser.

Undersökningar, där typografer har kopplats in, visar att dokumenten är skrivna i Calibri, ett typsnitt som är vanligt förekommande i flera ordbehandlingsprogram. Problemet för Maryam Sharif är bara att typsnittet inte var kommersiellt tillgängligt förrän året därpå, 2007. Utredarna har nu anklagat dokumenten för att vara förfalskade.

Maryam Sharif har tillbakavisat samtliga anklagelser, men flera typografexperter har pekat på det är osannolikt att typsnittet skulle ha använts av normalanvändare före 2007.

En betaversion av typsnittet var tekniskt sett tillgängligt redan 2004, berättar typografen Thomas Phinney för BBC, men menar att det är ”högst osannolikt” att den normala datoranvändaren skulle ha laddat ner det. Även Lucas de Groot, skaparen bakom typsnittet Calibri, uppger att det inte är sannolikt att typsnittet användes i officiella dokument redan 2006.

– Min åsikt är att dokumenten i fråga är framställda långt senare, säger Lucas de Groot till nyhetsbyrån AFP.

Under hashtaggen #fontgate har kontroversen kring typsnittet fått stor spridning på sociala medier. Efter upptäckten har också Wikipedia stängt sidan om typsnittet för redigering, anledning var att användare försökt att ändra information till att Calibri var tillgängligt redan 2004.

Domare i den högsta domstolen ska i veckan inleda diskussioner om utredningens slutsatser, skriver BBC.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.