Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Tysk ex-president får nytt människorättspris

Föreningen J! – Judisk Kultur i Sverige instiftar nu ett pris till minne av den svensklettiske företagaren Gilel Storch. I år är det den tyske ex-presidenten Joachim Wilhelm Gauck som tilldelas priset på 250.000 kronor.

Lizzie Scheja, en av medlemmarna i föreningen, berättar att tanken var att instifta ett pris för någon som gjort mycket för demokratin och människorätten.

– Gilel Storch var en person som offrade mycket för att rädda människor undan Förintelsen och han har blivit bortglömd. Vi ville lyfta fram honom och hans gärning, säger hon.

Joachim Wilhelm Gauck, tysk ex-presidenten, blir den första som får priset på 250.000 kronor. Gauck får priset för bland annat sitt arbete för att motverka totalitarism. Han är en före detta luthersk pastor som blev en anti-kommunistisk civilrättsaktivist i Östtyskland. 

Priset delas ut av förre statsministern Ingvar Carlsson den 17 maj i Konserthuset i Stockholm. Där håller Joachim Wilhelm Gauck också en föreläsning. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.