Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ulf Stark har avlidit

00:23. En av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, Ulf Stark, är död.

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj. Ulf Stark gjorde sig känd som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som ”Dårfinkar och dönickar”, ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min vän shejken i Stureby”.

Ulf Stark gick bort natten mot tisdagen. Han hade varit sjuk i cancer. Sjukdomen upptäcktes för två månader sedan, berättar hans fru Janina Orlov.

Lotta Olsson: ”Ulf Stark skrev så att man förstod hur stort livet var”

– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hon till Dagens Nyheter.

Janina Orlov säger att Ulf Stark fortsatte att arbeta och vara aktiv in i det sista.

– Han höll på med nya projekt och hade precis skrivit färdigt en bok. 

Ulf Stark slog igenom 1984 med romanen ”Dårfinkar och dönickar” och skrev sedan flera populära barn- och ungdomsböcker som exempelvis "Kan du vissla Johanna?" och "Min vän Percys magiska gymnastikskor". Ulf Stark blev 72 år gammal.

Författaren och illustratören Anna Höglund gjorde flera uppmärksammade och prisade böcker tillsammans med Ulf Stark bland annat "Kan du vissla Johanna".

– Det blir ett väldigt stort hål efter honom och det blir väldigt tyst. Det är ingen som kan berätta så bra. Och så blir det inte alls lika roligt längre. Vi har jobbat ihop under många år och jag tyckte väldigt mycket om honom som människa.
– Som författare hade han en väldigt egen röst och en tro på berättelser och sagor. Det kändes i hans bilderbokstexter att han varit väldigt omsorgsfull med språket och texten och det märktes att han hade börjat sitt skrivande som poet. Han slarvade inte med orden.

Skådespelaren Börje Ahlstedt spelade rollen som farfar i filmen "Percy, Buffalo Bill och jag".
– Det var en upplevelse att träffa denna enkla och rena människa som vågade vara barn. Det är den stora drömmen som skådespelare just att våga vara barn, vara enkel. Den här killen kunde på fem ord säga samma sak som vi andra behöver hundra ord för. Så sorgligt.

Ulf Stark fick en Guldbagge för sitt manus till filmen ”Tsatsiki, morsan och polisen”. Den regisserades av Ella Lemhagen.
– När jag fick frågan om att regissera "Tsatsiki" var det i hög grad tack vare att Ulf Stark skulle skriva manuset. Jag beundrade honom redan mycket. Han var en väldigt smart, och finurlig person. Han blandade humor och allvar på ett fint sätt och kunde berätta om barn och vuxna med lika stor respekt för båda.

Stina Wirsén, illustratör och författare, gjorde tre böcker tillsammans med Ulf Stark.
– Han var en fantastisk person att jobba med. Våra samarbeten var de enklaste och mest lustfyllda jag har upplevt. Inget ego stod i vägen, det var det gemensamma projektet som var helt i fokus.
Hur var han som person?
– Rolig, egen, med stark integritet. Ofjäskig, kunde vara lite butter. Jag tror han behövde vara i fred ganska mycket. Gillade att knata runt med sin hund.

Boel Westin, professor i litteraturvetenskap, ser honom som en av de största inom svensk barn- och ungdomslitteratur efter Astrid Lindgren.

– Han har ett så väldigt rikt register, han kan skriva så många olika typer av texter. Men det som har betytt väldigt mycket är att det finns en sådan oerhörd livsglädje i hans böcker. De är ofta väldigt roliga, men samtidigt finns hela tiden den här melankolin, vemodet, känslan av att det kan hända någonting. De har ett universellt djup nästan oberoende av vad de handlar om. Det är tydligt i till exempel ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min syster är en ängel”.
– Han var en fantastisk människa också, otroligt stimulerande och rolig. Han hade ett förtrollande skratt också, man kunde inte vara allvarlig om han började skratta, säger Boel Westin.

Fakta:Ulf Stark

Ulf Stark föddes 1944 och växte upp i förorten Stureby i Stockholm.

Som 19-åring gav Stark ut sitt första verk, diktsamlingen "Ett hål till livet". Men det var inte förrän 1984 som genombrottet kom med barnboken "Dårfinkar och dönickar" som även blev en populär tv-serie.

Därefter gav Ulf Stark ut flera litterära succéer som "Jaguaren", "Min vän Percys magiska gymnastikskor", "Kan du vissla Johanna?" och "Min vän shejken i Stureby".

Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis och Astrid Lindgren-priset är bara några av de priser och utmärkelser författaren mottagit.

Källa: TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.