Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ultima Thule ett av få band kvar på SD-festival

Ultima Thule är klara för SD:s sommarfestival i Sölvesborg.
Ultima Thule är klara för SD:s sommarfestival i Sölvesborg. Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg har drabbats av flera avhopp. Kvar som dragplåster är den nationalistiska rockgruppen Ultima Thule, Jimmie Åkessons eget band Bedårande barn och Sölvesborgsbandet Runes Trajsko. 

– Det kommer att bli väldigt barnvänligt och bra, säger Marcus Öhrn, musikansvarig för evenemanget.

Sommarfestivalen som arrangeras i anslutning till Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg har drabbats av flera avhopp. Jan Johansen, dj:n Ash R, dansbandet Black Jack och senast Black Ingvars har alla tackat nej till att medverka, sedan det blev känt att Sverigedemokraterna står bakom evenemanget.

I nuläget är det bara det nationalistiska vikingarockbandet Ultima Thule och det lokala Sölvesborgsbandet Runes Trajsko som kommer att spela på festivalen. Enligt Christoffer Lundin, krögare på Rundella i Sölvesborg och leverantör till arrangemanget var det svårt redan från början att få artister att ställa upp:

– När jag fick uppdraget att förmedla kontakten mellan Sverigedemokraterna och artisterna sa jag att det här kommer att bli skitsvårt. Och det var en väldigt liten procent som tackade ja av de som fick förfrågan, säger han.

Marcus Öhrn är musikansvarig för festivalen. Han menar att man från början räknat med avhopp inför festivalen.

– Jag är nästan förvånad att inte fler hoppat av, säger han.

Varför tror du att de hoppar av?

– Jag förstår dem för jag har själv varit där. När jag skulle spela på SD:s valvaka 2014 hoppade jag av efter att ha fått flera hot. När drevet väl sätter i gång blir man livrädd. Men det blåser över på två dagar, säger han.

Efter avhoppen är det i dag bara den nationalistiska vikingarockgruppen Ultima Thule och det lokala Sölvesborgsbandet Runes Trajsko som officiellt spelar på festivalen, enligt festivalens egen Facebooksida.

Har det varit svårt att hitta band för att ersätta avhoppen?

– Nej, absolut inte. Sedan avhoppen blev kända har flera band anmält sig själva, så de som hoppat av är ersatta med mycket större band.

Vi vill inte se våra artister bli trakasserade, så nu håller vi käften.

Vilka spelar istället?

Det är hemligt, så det får man reda på bara om man kommer på festivalen.

Varför håller ni det hemligt?

– Vi vill inte se våra artister bli trakasserade, så nu håller vi käften.

Han tror dock inte att det blir ett problem att locka besökare till festivalen, trots att man inte släppt akterna som ska spela.

Hur lockar man besökare utan att släppa några band?

– Man släpper Ultima Thule, säger Marcus Öhrn.

Är Ultima Thule ett bra dragplåster för en familjevänlig sommarfestival?

– Det kommer att bli väldigt barnvänligt och bra. Och med Ultima Thule vet vi att de inte kommer att hoppa av.

Enligt Felix Byström på Sverigedemokraternas presstjänst är själva festivalen, även om den anordnas i samband med ett politiskt tal, helt opolitisk och öppen för alla.

– Sommartalet finns fortfarande med, men musikdelen är helt opolitisk. Den är öppen för alla, och vi har inga politiska band eller budskap med.

Förra året uppmärksammades en bild där SD:s partiledare Jimmie Åkesson festade med medlemmar i Ultima Thule på en kräftskiva. Gruppen har sedan tidiga år en koppling till vit makt-scenen, och för 30 år sedan släppte man en singel som sponsrades av den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt.

Men Felix Byström ser inte några problem med att bandet spelar på en opolitisk festival:

– Man kan säga att alla band är politiska, men Ultima Thule är inte partipolitiska. De spelar nationalistisk musik, vilket jag inte tycker är konstigt. Den svenska nationalismen är väldigt inkluderande. Och jag ser inget med musiken som skulle kunna exkludera någon, säger Felix Byström.

På tisdagseftermiddagen blev det också klart att Jimmie Åkessons eget band Bedårande barn kommer att spela på festivalen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.