Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/unga-far-lasa-bocker-som-sommarjobb/

Kultur

Unga får läsa böcker som sommarjobb

Foto: Stefan Ed

När Astrid Lindgrens värld i fredags meddelade att de tvingas stänga för säsongen förlorade hundratals ungdomar sina sommarjobb.

Beslutet fick Vimmerby kommun att tänka om och skapa nya möjligheter.

TT Text

Nu erbjuder kommunen 45 unga att i sommar läsa böcker och få betalt för det, berättar Anna Mellergård, litteraturutvecklare för Kalmar län.

– När beskedet från Astrid Lindgrens värld kom var det en chock. Vi tänkte på alla ungdomar som blev arbetslösa, och då kom någon med den här idén. Jag ser det inte som en skoluppgift – det är ett uppdrag som vi ska ha nytta av, säger hon.

Enligt Anna Mellergård kommer ungdomarna att läsa tre böcker – en för 5–7-åringar, en för barn i mellanstadiet och en för den egna åldersgruppen. De ska sedan testa böckerna på någon i målgruppen och därefter skriva en recension.

Och det ska inte gå att fuska med läsningen.

– Vi ska prata med dem, de ska inte bara kunna hitta allt på nätet. Vi ska kolla upp att de verkligen har läst böckerna. Och så ska vi ordna läsecirklar där vi talar om böckerna – och man får ju inte betalt om man inte skrivit några recensioner.

Enligt Anna Mellergård har de flesta reaktioner efter att idén kläcktes i fredags varit av det positiva slaget, medan några tycker att ungdomarna i stället kunde ägna sig åt mer klassiska sommarjobb.

– Det är väl mest positiva reaktioner, men samtidigt tycker en del att vi i stället borde skicka ut ungdomarna för att plocka bär. Och det kan man väl absolut göra, men Vimmerby har fått ett kulturuppdrag av Kalmar län – och vi behöver hjälp och engagemang för att utveckla arvet efter Astrid Lindgren. Så jag ser det här som ett arbete.

Läs mer: Astrid Lindgrens värld tvingas stänga

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt