Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Upp och ner för Ehrenberg

Johan Ehrenberg är dubbelt aktuell, med en nygammal bok och sin femte konkurs. Men en av Sveriges mest kända debattörer är inte alltför bekymrad.

- Det är inte bra att göra konkurs, men det kan vara nödvändigt, säger han.

På måndagen ger Johan Ehrenberg, ägare till mediekoncernen ETC, ut en ny bok med en gammal historia. Hans mest uppmärksammade reportage, berättelsen om hur han försökte bryta sig ur könsrollerna genom att leva som kvinna under ett halvår i början på 80-talet, finns nu som pocket med nyskrivet efterord.

- Den feministiska debatten har gjort att jag har fått frågor om texten igen. Mer än på länge. Därför ger jag ut den igen.

Hans barn har blivit gamla nog för den också, säger han. Inte gamla nog för att förstå en diskussion om män och kvinnor, för det har de varit länge, men gamla nog för att kunna hantera kompisars frågor och kommentarer.

Johan Ehrenberg visste redan som tonåring att han inte ville leva i en klassisk mansroll. Men inte i en kvinnoroll heller. Hellre i något slags valfritt kön.

- Och så stod det i kvällstidningarna att det var bluff, för att jag inte hade skurit av mig kuken.

Johan Ehrenberg ser uppriktigt illa berörd ut. Mer än 20 år senare.

- Jo, men jag blir lätt arg och lätt ledsen. I det här fallet är jag väl mest ledsen över att så många ändå läste utan att riktigt fatta, säger han, och radar upp exempel på vilka fördelar han har i sitt liv som man jämfört med om han hade varit kvinna.

Johan Ehrenberg är socialist. Men för att få göra det han vill spelar han på kapitalets villkor, med bolagisering och reklamuppdrag.

- Men det är trist för den som granskar mig, för det finns inget som är fel. Det är bara en enkel konstruktion med några bolag som jag äger. Så mycket förstår jag ju att om jag hade en svart städerska eller gjorde något annat fel så vore jag inte bara en hycklare, utan också körd som debattör, säger Johan Ehrenberg.

När DN träffar honom på ett fik på Hornsgatan i Stockholm har han just kört en liten lastbil från Katrineholm. ETC bygger ett lager där.

Han bygger lagerbyggnaden själv, för han är sin egen, Johan ­Ehrenberg. Genom koncernens moderbolag ETC Utveckling som han själv äger till hundra procent styr han också alla dotterbolag som har totalt ungefär tjugo anställda.

- Där finns det flera hundra aktieägare, men ETC Utveckling är majoritetsägare i alla bolagen.

Johan Ehrenberg är alltså en me­die­koncern. Liten, inte rik - men med trettio års utgivning bakom sig.

- Jag har ingenting. Inga pengar. Men om jag får säga det så har jag en jäkla stor kunskap.

Stommen i verksamheten är magasinet ETC, som utkommer med åtta nummer per år. Utöver det kommer en dagstidning på webben, tryckt på papper en gång i veckan, och därmed nu för första gången presstödsberättigad. Två miljoner kronor om året kommer in från staten till ETC från och med i höst.

- Jag kan anställda en redaktör till, och resten vill jag använda till marknadsföring. Det är dyrt att göra en tidning känd, konstaterar Johan Ehrenberg och flyttar runt sitt latteskum.

ETC Produktion AB heter det bolag som nyligen har försatts i konkurs. ETC Produktions dotterbolag Nuevo AB utvecklade ett pub­liceringsverktyg för internet som Stockholms stad köpte. Men sedan fanns inte pengar att utveckla bolaget vidare, och aktiekapitalet förbrukades. Bolaget hade heller inte betalat skatter och avgifter i tid, men har nu reglerat skatteskulderna helt.

Den som tar den största förlusten är Johan Ehrenberg själv.

- Det finns andra som har satsat pengar och förlorat dem. Jag har fått 170 mejl de senaste dagarna, och folk är chockerande snälla. Bara två har varit arga.

Du har gjort rätt många konkurser nu. Hur ser du på det?

- Det är inte bra. Det är det inte. Men man måste få försöka och misslyckas, och försöka hålla andra skadeslösa.

ETC-koncernen

Johan Ehrenberg, snart 48, började som grafisk formgivare. Nu äger han ETC Utveckling AB. Under bolaget finns enligt de senaste boksluten sju dotterbolag som alla är aktiebolag, där ETC Utveckling är huvudägare, men där upp till 49 procent av ägandet är öppet för andra att äga andelar i. Johan Ehrenberg har totalt uppdrag i ett drygt dussintal företag, oftast som ledamot eller ordförande i bolagens styrelser.

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.