Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Uppgift: Gui Minhai har släppts fri

Gui Minhai.
Gui Minhai. Foto: AP

Den svenske förläggaren Gui Minhai som har varit frihetsberövad i Kina har släppts fri, uppger kinesiska myndigheter enligt UD. Men anhöriga till förläggaren ifrågasätter uppgifterna. ”Jag vet fortfarande inte var min pappa befinner sig”, skriver dottern Angela Gui.

Än så länge är uppgifterna som UD har fått om frisläppandet av Gui Minhai från de kinesiska myndigheterna knapphändiga. 

– Vi har fått besked av kinesiska myndigheter att han ska ha frigivits. Vi vill få klarhet i vissa uppgifter i ärendet och det kommer vi att fokusera på nu, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att hon välkomnar beskedet men att hon samtidigt inväntar mer information i ärendet.

På Sveriges ambassad i Peking ville ingen av diplomaterna uttala sig om fallet på tisdagskvällen lokal tid. De hänvisade till UD:s presstjänst i Stockholm.

Ambassadör Anna Lindstedt uppgavs inte befinna sig på ambassaden, och besvarade inte telefonsamtal.

Enligt tidningar i Hongkong tilläts den svenska ambassadören att besöka Gui Minhai i mitten av september och fick då tala med honom i 20 minuter. Vid två tidigare besök från ambassadpersonal har samtal inte fått föras, uppger tidningen Apply Daily.

Anna Lindstedt, använde, enligt tidningen, mycket av tiden till att försäkra Gui Minhai att hans dotter Angela Guo mår bra.

Ambassadören uppges även ha sagt att inga tecken fanns på att Gui Minhai hade fysiska skador.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai under oklara omständigheter försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. 

Ungefär samtidigt med Gui Minhai försvann också fyra av hans kollegor, som samtliga senare har släppts fria. De arbetade på ett förlag och i en nu igenbommad bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen. 

Angela Gui, dotter till Gui Minhai, skickade på tisdagen ut ett pressmeddelande. Hon uppger då att kinesiska utrikesdepartementet för omkring två veckor sedan informerade den svenska ambassaden i Peking om Gui Minhai skulle frigivas den 17 oktober. 

”Anledningen man angav för detta var att han då skulle ha avtjänat sitt tvååriga straff för den påstådda trafikolycka som ska ha ägt rum år 2003”, skriver Angela Gui.

Hon skriver vidare att hon fortfarande inte vet var hennes pappa befinner sig.

”Då ambassaden fick höra att han snart skulle släppas reste representanter till platsen där pappa enligt uppgift satt fängslad och där representanter från ambassaden tidigare besökt honom tre gånger. När de anlände på morgonen den 17 oktober blev de tillsagda av en tjänsteman att han redan släppts vid midnatt. Han visste inte var pappa var men hävdade att han var ’fri att resa’”, skriver Gui.

Hon uppger att det svenska generalkonsulatet i Shanghai på måndagen fick ”ett märkligt samtal från någon som sade sig vara pappa”.

”Han talade svenska och sa att han avsåg att ansöka om svenskt pass snart, men innan dess ville han spendera tid med sin mor ’som är sjuk’. Min farmor är inte sjuk. Min pappa befinner sig inte hos henne. Varken jag eller andra familjemedlemmar har fått någon information. Det är fortfarande mycket oklart var han befinner sig. Jag är djupt oroad över hans situation”, skriver Gui och avslutar meddelandet med orden:

”Under veckan har jag sovit med telefonen på kudden i väntan på ett samtal från honom. Jag fortsätter göra det tills samtalet kommer”. 

I fallet med Gui Minhai har få trovärdiga förklaringar getts om hur han försvann eller varför han fängslades. 

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Flera av bokhandlarna har efter att de släppts fria från fångenskapen vittnat om att de tvingades göra inspelade uttalanden, där de bekände att de gjort sig skyldiga till lagbrott.

– Jag skådespelade framför kameran. Jag var tvungen. Med fanns en regissör. Jag var tvungen att recitera en text, berättade en annan av de fem, Lam Wing-Kee, på en presskonferens i Hongkong efter att han släppts.

Fallet har lett till omfattande internationell kritik, bland annat gällande den kinesiska regimens bristande respekt för Hongkongs autonomi. Patrick Poon, researcher på Amnesty International i Kina kommenterade på tisdagen också uppgifterna om att Gui Minhai släppts fri.

– Nyheten om frisläppandet av Gui Minhai är positiv men måste hanteras med försiktighet. Det återstår att se huruvida han på riktigt är fri. I varje steg har myndigheterna på ett flagrant sätt ignorerat en rättvis process, från det att han försvann till det så kallade erkännandet i tv, säger Patrick Poon i ett uttalande.

– Systemet är utformat för att knäcka människor och tvinga dem att gå med på de kinesiska myndigheternas version av händelserna för att ha en chans att bli frisläppta. Om Gui Minhai på riktigt är fri, då måste han ha möjlighet att lämna Kina om han önskar det samt kontakta sin familj, utan att behöva utstå trakasserier från den kinesiska staten, säger Patrick Poon.

• Läs mer: Dottern Angela Gui: Svenskar går inte säkra för den kinesiska regimen

• Läs mer: Torbjörn Peterson: Bortförandet är en rättsskandal

Fakta. Gui Minhai
  • Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.
  • Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.
  • I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en ”bekännelsevideo” med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats. Utöver detta har ingen information om hans status getts till svenska myndigheter eller familjen.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.