Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/upprop-for-stockholms-kulturliv-efter-stangda-klubbar/

Kultur

Upprop för Stockholms kulturliv efter stängda klubbar

Jonas Valfridsson ligger bakom Facebookgruppen ”Stockholms kulturliv ska inte tystna”. Foto: Viktor Gårdsäter

Efter nyheterna om stängda klubb- och konsertlokaler i Stockholm har över 7.000 personer samlats i en protestgrupp på Facebook. Men för en av de stängningshotade lokalerna – Debaser Strand – kan det finnas en lösning.

Nyligen kom det fram att Debaser Strand hotas av stängning på grund av att gatan som utgör lokalens tak ska renoveras, och att konsertlokalen Kraken läggs ner vid årsskiftet. Två av flera exempel på hur Stockholms kulturscener riskerar att bli allt färre.

DN:s nyhet i onsdags förra veckan om att Södra Teatern stänger sin anrika musikscen Kägelbanan i juni gjorde kompositören Jonas Valfridsson så upprörd att han samma morgon startade sidan ”Stockholms kulturliv ska inte tystna” på Facebook. På bara en vecka har gruppen växt till sju tusen medlemmar.

– Jag var arg, frustrerad, rentav förödmjukad. ”Jaha, nu har de tagit ännu ett ställe ifrån mig.” Så på mitt morgongriniga pappaledighumör startade jag sidan för att ventilera hur absurt det är att flytta in i ett område och sedan klaga på allt.

Han beklagar också vad han uppfattar som bristen på aktiv kulturpolitik.

– Att politikerna inte tar tag i det här fick det också att explodera i skallen på mig. Det som kan räknas i kronor och ören blir populärt, men ingen tar ansvar för den kulturella grogrunden. Det genuina kulturlivet trängs ut allt mer, och kvar blir bara kaféfranchiser.

När även queerkrogen Bitter Pills stänger och Melodybox är hotat ser han ett mönster av att kulturen får allt svårare att få plats i staden. Sidan ser han som en folklig motröst.

– När något läggs ner så ska det bli mer obekvämt, med tusentals personer som mejlar och protesterar. Det är väldigt god stämning i gruppen, och många hör av sig om att ordna manifestationer och stödspelningar. Vi är många som vill bo i en levande stad, och det är viktigt att vi också hörs.

Samtidigt har också en namninsamling med titeln ”Stoppa nedstängningarna av konsertlokaler i Stockholm” samlat över 17.000 underskrifter. Organisationen Svensk Live, som organiserar närmare 200 arrangörer, har också uttalat sig om situationen för livescenerna i Stockholm och menar att staden måste ta sitt ansvar:

– Vi förstår mycket väl att tjänstemän på fastighetsförvaltning och trafikkontor inte går omkring och funderar över villkoren för livemusiken, men var finns de övergripande ansvariga politikerna och tjänstemännen, säger verksamhetsansvarige Joppe Pihlgren i ett uttalande.

Vad gäller fallet med Debaser Strand kanske det finns en lösning – i Stockholm Direkt säger Stockholms fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) att Debaser erbjudits möjlighet att flytta tillbaka efter renoveringen:

– Det är ett arbete som är i gång. Vi ska också se om de kan vara kvar ett tag till och lösa saker etappvis. Vi gör allt vi kan från stadens håll för att lösa det här, säger Dennis Wedin till Stockholm Direkt.

Han säger också till tidningen att staden är öppen för att försöka hitta andra platser för Debaser under tiden renoveringsarbetena pågår.

I ett mejl till DN förnekar Annelie Telford dock att Debaser har fått något erbjudande om att flytta tillbaka:

– Nej, vi är uppsagda för avflyttning och har inte erbjudits att komma tillbaka efter renovering av vägbanan. Men vi hoppas bli det.

Nils Hansson: Det är svårt att älska Kägelbanan, men lätt att se hur mycket den behövs