Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/upprop-vill-radda-internationella-biblioteket-genom-laneaktioner/

Kultur

Upprop vill rädda Internationella biblioteket genom låneaktioner

Bild 1 av 2 Drottning Silvia vid invigningen av Internationella biblioteket i Stockhom.
Foto: Anders Gustafsson
Bild 2 av 2 Internationella biblioteket i Annexet vid Odenplan.
Foto: Lars Epstein

I september tvingas Internationella biblioteket att stänga på grund av minskade besöksiffror. Nu går flera författare, förläggare och akademiker ut i protest mot nedläggningen. De uppmanar allmänheten att masslåna böcker för att höja statistiken.

Vid årsskiftet sägs hyresavtalet för Internationella biblioteket, i Annexet vid Stockholms stadsbibliotek, upp. Detta efter ett beslut som Kulturnämnden fattat i mars i år, som innebär att de flyttar delar av verksamheten till Kungsholmens biblioteks lokaler. Anledningen är, enligt kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), att besökssiffrorna för båda biblioteken har minskat. 

Redan den 2 september stänger Internationella biblioteket för allmänheten. I protest mot detta har en namninsamling startats för att bevara Internationella bibliotekets samling på 200.000 böcker på över 100 av världens språk, och så kallade låneaktioner arrangeras under sommaren.

Viola Bao: Rädda Internationella bibliotekets unika kunskap om världens alla språk 

På namninsamlingen syns en lång rad författare, förläggare, forskare, kulturskribenter, bibliotekarie och ledamöter i Svenska Akademien. I uppropet står bland annat: ”Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) har talat om flytten som ett ’positivt lyft’ och en ’satsning’ på mångkulturen – men man sprider inte kompetens genom att skingra IB, det är bara en rökridå.”

Samtidigt har IB redan börjat gallra bland de många böckerna inför den stundande flytten.

En av initiativtagarna till protesten mot flytten av IB är Sofia Iaffa, doktorand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, som säger till DN att huvudfrågan är att personalen och böckerna ska få finnas kvar på samma plats.

– Det är det som är unikt med Internationella biblioteket. Om böckerna och personalen fördelas på flera olika enheter försvinner själva poängen – ett internationellt och nationellt bibliotek med ett mångspråkigt utbud och en samordnad vägledning för låntagarna. Därför ser vi det här som en nedläggning, maskerad som flytt. Dessutom är själva platsen värdefull, eftersom den ligger så nära Stadsbiblioteket, på en central plats dit många tar sig för att låna böcker. 

Björn Wiman: Biblioteken utarmas av nationalism och besparingar – dags att bygga nya 

Sofia Iaffa framhåller att nedskärningarna på Internationella biblioteket är något som pågått i flera år, också innan dess att hyresavtalet sades upp. Nu hoppas hon och hennes medarrangörer att motståndet mot att flytta biblioteket ska bli så stort att politikerna väljer att riva upp beslutet och satsar på utveckling och modernisering av IB i Annexet.

– Det är ett för värdefullt bibliotek för att bara skingra och kasta ut. Det är inte bara ett folkbibliotek utan har också en nationell roll, där folk från hela landet kan låna in böcker till sitt lokala bibliotek. Vi anser att den här drastiska flytten och utspridningen av IB riskerar att kompromettera den nationella funktionen och IB:s själva uppdrag. Så här styvmoderligt får man inte behandla ett av Europas största och mest unika mångspråkiga folkbibliotek.

Som en del av protesterna anordnas under juli månad ”låneaktioner”, där besökarna uppmuntras låna så många böcker som möjligt för att höja lånestatistiken och rädda böckerna som riskerar att rensas ut.

– En riktlinje personalen har fått vad gäller urvalet inför flytten är att böcker som inte har lånats på fem år kan komma att gallras ut. Därför tänker vi att det är just de böckerna vi behöver låna. Politikerna och stadsbibliotekets ledning kan ju bortse från det och besluta sig för att gallra ändå, men vår utgångspunkt är att om vi räddar en bok är det värt det, säger Sofia Iaffa.