Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/uppropet-narmusikentystnar-samlar-hela-musikbranschen/

KULTUR

Uppropet #närmusikentystnar samlar hela musikbranschen

45 sek. 1993 kvinnor i musikbranschen i stort upprop.
Bild 1 av 1 Några av de artister som skrivit på uppropet #narmusikenhartystnat.
Foto: TT och DN

I ett nytt upprop, i följderna av #metoo och #tystnadtagning, berättar kvinnor i alla delar av musikbranschen nu om övergreppen, sexismen och tystnadskulturen de får utstå.

Läs uppropet här och den fullständiga listan med påskrifterna här.

DN Text

Uppropet hade sin början i en stängd Facebookgrupp, där över 3000 kvinnor i musikbranschen samlades för att berätta sina historier om övergrepp och trakasserier de upplevt som yrkesverksamma. 2192 av dem har skrivit under uppropet som publiceras i DN i dag.

Läs mer: ”Jag vågade inte berätta – då kanske jag inte skulle få sjunga mer”

En av initiativtagarna berättar för DN:

– Vi insåg, inspirerade av tidigare upprop, att vi måste ta tag i de maktstrukturer som missbrukas i vår bransch. Så vi bad kvinnorna i Facebookgruppen att berätta om vad de varit med om, och fick in hundratals vittnesmål från alla delar av musikbranschen.

De ansvariga för Facebookgruppen säger att de jämställdhetsinitiativ som startats de senaste åren inte räcker till.

– Branschen är också så extremt hierarkisk – om man ens har en anställning är den ofta väldigt osäker, och om man säger ifrån kan hela ens karriär vara förstörd. Det spelar ingen roll om man jobbar på ett skivbolag eller om man är artist. Det är männen, och pengarna, som bestämmer.

Läs mer: Här är alla 2192 som skrivit under #närmusikentystnar

I uppropet finns kvinnor som arbetar som producenter, artister, musiker, sångare, låtskrivare, dj:er, manager, tonsättare, tekniker, arrangörer, bokningsagenter, produktionsansvariga, kompositörer, a&r:er, projektledare, radiopluggare, musikförläggare, pr-manager, kommunikatörer, marknadschefer, creative manager, vd:ar och musikstudenter.

Tidigare innehöll listan 1993 namn.

Ämnen i artikeln

metoo

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt