Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/uppropet-narmusikentystnar-samlar-hela-musikbranschen/

KULTUR

Uppropet #närmusikentystnar samlar hela musikbranschen

45 sek. 1993 kvinnor i musikbranschen i stort upprop.
Bild 1 av 1
Foto: TT och DN

I ett nytt upprop, i följderna av #metoo och #tystnadtagning, berättar kvinnor i alla delar av musikbranschen nu om övergreppen, sexismen och tystnadskulturen de får utstå.

Läs uppropet här och den fullständiga listan med påskrifterna här.

DN Text

Uppropet hade sin början i en stängd Facebookgrupp, där över 3000 kvinnor i musikbranschen samlades för att berätta sina historier om övergrepp och trakasserier de upplevt som yrkesverksamma. 2192 av dem har skrivit under uppropet som publiceras i DN i dag.

Läs mer: ”Jag vågade inte berätta – då kanske jag inte skulle få sjunga mer”

En av initiativtagarna berättar för DN:

– Vi insåg, inspirerade av tidigare upprop, att vi måste ta tag i de maktstrukturer som missbrukas i vår bransch. Så vi bad kvinnorna i Facebookgruppen att berätta om vad de varit med om, och fick in hundratals vittnesmål från alla delar av musikbranschen.

De ansvariga för Facebookgruppen säger att de jämställdhetsinitiativ som startats de senaste åren inte räcker till.

– Branschen är också så extremt hierarkisk – om man ens har en anställning är den ofta väldigt osäker, och om man säger ifrån kan hela ens karriär vara förstörd. Det spelar ingen roll om man jobbar på ett skivbolag eller om man är artist. Det är männen, och pengarna, som bestämmer.

Läs mer: Här är alla 2192 som skrivit under #närmusikentystnar

I uppropet finns kvinnor som arbetar som producenter, artister, musiker, sångare, låtskrivare, dj:er, manager, tonsättare, tekniker, arrangörer, bokningsagenter, produktionsansvariga, kompositörer, a&r:er, projektledare, radiopluggare, musikförläggare, pr-manager, kommunikatörer, marknadschefer, creative manager, vd:ar och musikstudenter.

Tidigare innehöll listan 1993 namn.

Ämnen i artikeln

metoo

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt