Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/utlandska-forlag-slass-om-svensk-bok-om-al/

Kultur

Utländska förlag slåss om svensk bok om ål

”Man skriver sin första bok, det handlar om ålar och så händer det här”, säger Patrik Svensson om succén för ”Ålevangeliet”. Foto: Emil Malmborg

Debutanten Patrik Svenssons bok ”Ålevangeliet” har sålts till 22 länder på två veckor, skriver Svensk bokhandel. I USA slogs nio förlag om rättigheterna till boken.
– Här har man suttit i sin ensamhet i ett år och skrivit en lång text om ålar. Jag förväntade mig naturligtvis inte det här, säger Patrik Svensson.

Rätta artikel

Patrik Svenssons ”Ålevangeliet” kommer inte ut förrän i augusti i Sverige. Men den har redan gjort succé på London book fair. Svensk bokhandel rapporterar att boken sålts till 22 länder på två veckor, och i USA slogs förlagen om rättigheterna till boken. Förlaget Ecco vann budgivningen med en summa som är ”det största förskottet för en enskild bok i Bonnier Rights historia när det gäller en debutant i USA”, säger Elisabet Brännström som är chef för Bonnier rights till Svensk bokhandel.

”Ålevangeliet” är Patrik Svenssons debut. Han är journalist på Sydsvenskans kulturredaktion och bosatt i Malmö. Boken beskrivs av förlaget som en ”bok om världens mest gåtfulla fisk”, men också som en självbiografisk skildring.

– Jag fiskade ål med min pappa under hela min barndom. Det var det vi gjorde tillsammans. Det var vår gemensamma grej, säger Patrik Svensson.

En bok om ål låter inte instinktivt som en potentiell bästsäljare – vad är det som gör att alla vill ha ”Ålevangeliet”?

– Jag tror det kan ha något att göra med att jag berättar något brett och allmängiltigt genom något till synes väldigt litet och smalt. Det är en ju bok med ålen som huvudfigur, men genom ålen berättar jag om vetenskapshistoria, religion och litteratur, om Aristoteles, Sigmund Freud och Rachel Carson. Liksom då om min egen pappa och vår relation. Liv, död, ursprung, arv och allt det där. Dessutom tror jag att det finns ett ökande intresse för djur och natur som hänger ihop med att allt är hotat. Klimatkrisen gör oss medvetna om vad vi är på väg att förlora.

Hur reagerade du när du förstod att boken redan sålts till så många länder?

– Det var en känsla av overklighet. Här har man suttit i sin ensamhet i ett år och skrivit en lång text om ålar. Jag förväntade mig naturligtvis inte det här.

Elisabet Brännström vill inte uppge någon summa till Svensk bokhandel men säger att det rör sig om ”en livsavgörande summa för författaren”.

– Alltså jag vet inte exakt vad det är för summor men jag kommer ju inte bli Zlatanrik, säger Patrik Svensson, som inte tror att summan kommer att förändra hans liv.

– Det ger mig såklart friheten att skriva mer. Annars tänker jag att det ska förändra mitt liv så lite som möjligt. Däremot hoppas jag såklart på att folk vill läsa boken och att de ska bilda sig en egen uppfattning om den, bortom hype och säljsnack. 

”Ålevangeliet” kommer ut på svenska den 16 augusti.